ГПУ розкрила вбивство Вороненкова: замовник – “злодій у законі” й екс-чоловік Максакової

 

Замовником убивства колишнього депутата Державної Думи Росії Дениса Вороненкова є російський кримінальний авторитет Володимир Тюрін.

Про це повідомив на брифінгу сьогодні, 9 жовтня, генеральний прокурор Юрій Луценко на брифінгу в понеділок, передає УНІАН.

“Розслідування вбивства екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова та замаху на його охоронця завершено. Вдалося встановити усіх учасників причетних до вбивства, вдалося відтворити все – від підготовки до затримання”, – зазначив Луценко.

Він наголосив, що керівництво ФСБ підготувало це вбивство, щоб усунути Вороненкова як цінного свідка проти Росії в міжнародних судах.

“Ми переконані, що вбивство Вороненкова пов’язане з його свідченнями щодо присутності російських військ на території України, а також у справі щодо державної зради Віктора Януковича, підтвердженого ним як свідком подія у Думі Російської Федерації.
Щоб не допустити цих свідчень Вороненкова в українських і міжнародних судах, представники російських спецслужб підготували план його фізичного знищення як свідка.
Фактичним замовником вбивства, за інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України, підтвердженого слідством столичної прокуратури, став підконтрольний ФСБ кримінальний авторитет Тюрін Володимир Анатолієвич“, – повідомив Луценко.

Окрім того, за його словами, в замовника були особисті мотиви недолюблювати Вороненкова.

“До того ж, замовник мав особистий мотив до вбивства – 8 років тому він був цивільним чоловіком Марії Максакової, яка під час вбивства, як відомо, була дружиною пана Вороненкова. Тюрін погодився на фінансування та організацію злочину в обмін на преференції з боку російських спецслужб щодо контролю кримінальних угрупувань на території Росії та деяких країн СНД“, – додав генпрокурор.

При цьому він підкреслив, що “розглядати лише особистий мотив без політичного неможливо”.

Від “Новинарні“: після вбивства Вороненкова лунали припущення про те, що до цього може бути причетний Тюрін. Зокрема, таку думку висловлював друг сім’ї Максакової, продюсер Володимир Сергєєв. Тюрін нібито хотів повернути колишню дружину в Росію, оскільки в Санкт-Петербурзі залишилися їхні спільні діти Ілля та Людмила.
Сама Максакова в різних інтерв’ю навесні-влітку 2017 року називала свої стосунки з кримінальним авторитетом та народження від нього дітей “помилкою” і визнавала, що він відіграв “фатальну роль” у її житті, а також бив до напівсмерті. Проте на запитання про його ймовірну причетність до вбивства Вороненкова висловлювала сумнів у тому, “що він може бути замовником якихось таких речей”. За її слвами, Тюрін “сам зв’язався з нею і благословив шлюб із Вороненковим”.

Єдине спільне фото Марії Максакової та Володимира Тюріна, яке можна знайти у ЗМІ

Луценко також детально розповів про ситуацію з виконавцями злочину.

За версією слідства, громадянин України Павло Паршов, який застрелив Вороненкова, був у змові з громадянами України Василенком, Босим, Левенцем і Тарасенком.

Самого Паршова, як відомо, під час спроби захистити Вороненкова смертельно поранив охоронець жертви, і невдовзі кілер помер у лікарні.

Щодо інших фігурантів справи, то, як повідомив Луценко, “Лося та Тарасенко затримано, а Василенко й Левенець перебувають у розшуку поза межами України”

У підсумку, станом на 9 жовтня у справі про вбивство Вороненкова двох осіб затримано, вони перебувають в ізоляторах, і трьом повідомлено про підозру: самому Володимиру Тюріну (1958 року народження), який перебуває в Росії, і Юрію Василенку (1979 року р.н.) та Ярославу Левенцю (1985 р.н.), місце перебування яких встановлюється.

За словами Луценка було опитано 350 свідків, опрацьовані “сотні відеозаписів з камер спостереження, об’єм яких склав майже 3 терабайти, проведено 60 обшуків, здійснено понад 430 тимчасових доступів до речей та документів, призначено та проведено три десятки судових експертиз”.

Луценко також повідомив, що сину Тюріна Дмитрові, який був посередником і підшукував виконавців в Україні, можуть інкримінувати співучасть:

“Процесуальний статус Дмитра Володимировича Тюріна поки не визначений. Його перспектива – стаття 27 або 28 – співучасть у злочинних діях”, – сказав Луценко.

Також генпрокурор повідомив, що Україна звертатиметься до Російської Федерації щодо екстрадиції  Тюріна-старшого.

“І вже після відповіді ми будемо приймати подальші рішення. Я не виключаю, що це буде міжнародний розшук чи заочне осудження”, – зауважив генпрокурор.

За його словами, справу передано до Шевченківського райсуду Києва.

Як писала “Новинарня“, раніше Луценко повідомляв, що замовник убивства Вороненкова перебуває в Росії, причетний до злочинних кіл та має “жваві контакти” зі спецслужбами РФ.

 

Нагадаємо, 23 березня 2017 року Денис Вороненков був розстріляний кілером у центрі Києва. Охоронець політика був поранений, але зміг застосувати зброю у відповідь і поранив нападника. Ним виявився 28-річний громадянин України Павло Паршов із Дніпропетровської області, колишній учасник АТО із батальйону “Донбас”.
Вороненков помер на місці, а його вбивця невдовзі помер у лікарні.

Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що Паршов був завербований російськими спецслужбами. Пізніше в СБУ заявили, що ще з’ясовують, чи був Паршов агентом ФСБ РФ.

Вороненков разом із дружиною Марією Максаковою, оперною співачкою й також колишньою депутаткою Держдуми РФ, переїхав в Україну в грудні 2016 року, отримав українське громадянство і став одним із ключових свідків у справі про державну зраду екс-президента Віктора Януковича щодо агресивної загарбницької війни РФ проти України.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна