Приховані поправки Лозового в закон про судову реформу знімають з гачка екс-“регіоналів”, – депутати

 

Нардеп від Радикальної партії Андрій Лозовой вніс до закону про судову реформу поправку, яка зокрема знімає з гачка колишніх “регіоналів”, винуватців у “справах Майдану” та інших високопосадовців.

Про це заявила народній депутат із фракції “Батьківщина” Альона Шкрум.

За її словами, йдеться про поправку №109 до Кримінального процесуального кодексу.

“Це поправка, яка “знімає з крючка” колег з Опоблоку, а також колишніх регіоналів, на яких були відкриті кримінальні справи”, – написала депутатка у “Фейсбуці”.

Шкрум пояснила, що нардеп-“радикал” підправив зміни до статті 219 КПК, і тепер (після набуття чинності законом) початком строку досудового розслідування вважається не момент повідомлення про підозру, а момент реєстрації інформації в Єдиному реєстрі досудових розслідувань.

“Це зменшить строки розслідування з 2, 3, 5, 10 чи 15 років до 3 чи 6 місяців. Таким чином, кількість відмов у початку розслідування при неочевидних злочинах значно збільшиться, оскільки правоохоронці не братимуть на себе відповідальність розслідувати ці злочини так швидко”, – вважає депутатка.

Шкрум зазначає, що ці зміни унеможливлять ефективну роботу НАБУ та розслідування “справ Майдану” і справ щодо злочинів колишніх високопосадовців.

Крім того, пише депутатка, Лозовой вніс зміни до статей 303, 307, що повертає до життя норми КПК 1960 року щодо можливості оскарження до слідчого судді рішення (повідомлення) про підозру.

“Такий крок дозволить судам блокувати будь-яке кримінальне розслідування. Ця норма породить нові корупційні ризики при розслідуванні кримінальних проваджень”, – наголошує Шкрум.

Ще різкіше про деструктивні правки в ухвалений 3 жовтня закон заявила депутатка від “Самопомочі” Олена Сотник.

“Рада нанесла безвідворотну шкоду покаранню злочинців! Всі справи по Майдану будуть закриті! Всі справи проти злочинної влади Януковича будуть закриті! Всі справи проти корупціонерів діючої влади будуть закриті!” – написала вона у “Фейсбуці”, оприлюднивши фото сторінок із поправками Лозового.

“Коаліція Блоку Петра Порошенка, Народного фронту, Опозиційного блоку та депутатських груп проголосували поправку депутата Андрія Лозового, за якою всі фактові справи, по яких нема підозрюваних, будуть закриті! Всі справи, в тому числі щодо народних депутатів та високопосадовців, по яких пройшло 2 місяці з моменту пред’явлення підозри, будуть закриті! (Зміни внесені, зокрема, в 219 та 284 КПК України)”, – зазначила Сотник.

“Вбивці, грабіжники, терористи та насильники можуть вийти на свободу вже в день, коли президент підпише законопрект 6232 про зміни в процесуальні кодекси!” – додала вона.

Як повідомляла “Новинарня“, у вівторок, 3 жовтня, Верховна Рада 234 голосами ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект №6232 про внесення змін до низки кодексів, який запускає судову реформу.
“Опозиційний блок”, зокрема, дав за законопроект 20 голосів, “Відродження” і “Воля народу” – ще 27.

Перед голосуванням за законопроект в цілому голова Комітету ВР з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич “з голосу” швидко зачитав низку пропозицій його комітету до законопроекту, які начебто мають зняти суперечки. Він також зачитав кілька десятків номерів поправок, до яких запропонував повернутися. При цьому їх суть озвучена не була.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна