Командувач армії США в Європі пропонує “військовий Шенген” через брехню Росії про “Захід-2017”

 

Командувач армії США в Європі Бен Ходжес заявив, що в недавніх навчаннях військ Росії і Білорусі “Захід-2014” взяли участь, за його оцінкою, загалом понад 40 тисяч військовослужбовців замість 12,5 тисяч офіційно заявлених.

Як заявив американський генерал журналістам у Брюсселі, Росія розбила великі навчання на кілька окремих менших частин, щоб обійти вимоги щодо міжнародного спостереження за ними. Але всі ці частини були взаємно пов’язані з військового погляду, і в цьому й полягав задум російської влади.

Також Ходжес закликав створити на Заході “військовий Шенген” – так генерал назвав свою пропозицію створити спеціальні правила транспортування озброєнь і військових вантажів через кордони, аби сили країн НАТО могли швидко пересуватися Європою і мати можливість стримувати потенційну агресію Росії.

Союз НАТО “повинен мати можливість пересуватися так само швидко, чи й швидше, ніж сили Росії, якщо ми хочемо, щоб наша здатність до стримування була дієвою”, – сказав командувач сил США в Європі.

Читайте також:
Після навчань “Захід-2017” Росія вивела з Білорусі лише частину військ, – Муженко

Як зазначала “Новинарня“, спільне стратегічне навчання “Захід-2017” збройних сил Росії і Білорусі проходило з 14 по 20 вересня.
Офіційно повідомлялося про 12,7 тис. учасників, з яких 7 тис. – з боку Білорусі.

Навчання відбувалися на полігонах у Республіці Білорусь, а також у Калінінградській, Ленінградській і Псковській областях РФ.
18 вересня маневри на полігоні “Лузький” у Ленінградській області відвідав президент Росії Володимир Путін.

Задумом навчань було передбачено, що на територію Республіки Білорусь і Калінінградської області Російської Федерації проникли екстремістські групи, що ставлять собі за мету проведення терористичних актів і дестабілізацію обстановки в Союзній державі. Екстремісти “республіки Вейшнорія” нібито мали зовнішню підтримку, отримуючи матеріально-технічну допомогу, озброєння і військову техніку з повітря і моря. Учасники навчань протидіяли “бандформуванням” з метою їх ізоляції та ліквідації.

На навчаннях “Захід-2017” в Ленінградській області російський вертоліт випустив ракету по глядачах.

У Міноборони та Генштабі ЗС України, а також у штаб-квартирі НАТО неодноразово висловлювали занепокоєння масштабом навчань “Захід-2017” РФ і РБ, відзначаючи їх як потенційну загрозу безпеці не лише України, а й країн Євросоюзу та НАТО.
Голова Військового комітету НАТО Петр Павел висловлював думку, що ці навчання схожі на підготовку до великої війни.

Висловлювалися припущення, що російські війська можуть після навчань залишитися в Білорусі за “кримським” сценарієм.
Президент Олександр Лукашенко не став забороняти антипутінські та антиросійські виступи напередодні маневрів.

Напередодні початку в Білорусі маневрів “Запад-2017” в Україні стартували навчання “Непохитна стійкість” та були приведені в бойову готовність Повітряні сили ЗСУ.

Читайте також:
НАТО уважно стежитиме за навчаннями в Білорусі “Захід-2017”, – генсек

 

Навчання «Захід-2017» відбулися на території Білорусі і частково в Росії з 14 до 20 вересня. За офіційними даними, число їхніх учасників склало 12 тисяч 700 військовослужбовців – ледь менше від числа у 13 тисяч, починаючи від якого, за міжнародними домовленостями, була б обов’язкова участь у них іноземних спостерігачів. Завдяки цьому від союзу НАТО на навчання запросили представників тільки у статусі гостей і відвідувачів окремих заходів в окремі дні, а не як повноцінних верифікаторів.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.