Грибу не дозволили говорити з консулом українською і не дають необхідних ліків

 

Російська сторона допустила українського консула до 19-річного українця Павла Гриба, якого утримують в СІЗО у Краснодарі (РФ). Проте дозволу на обстеження ув’язненого українськими лікарями не надала.

Про це повідомила у “Твіттері” речниця Міністерства закордонних справ України Мар’яна Беца.

“Наші консули відвідали сьогодні Павла Гриба. Але не надано дозвіл на обстеження українськими лікарями. Вимагаємо забезпечити доступ лікарів”, – наголосила вона.

Як розповів Радіо Свобода батько Павла, Ігор Гриб, під час зустрічі з ув’язненим консулу заборонили спілкуватися українською мовою. Дізнатися про умови утримання українця також не вдалося  – ці питання “відразу ж блокували присутні при зустрічі співробітники СІЗО”.

Ігор Гриб розповів, що підтримує тісний зв’язок із представниками українського МЗС. За його словами, консул помітив на шкірі Павла висипи, які можуть бути пов’язані з тим, що він тривалий час не приймає ліки, які через хворобу повинен вживати щоденно.

“За словами консула, по тілу і навіть на обличчі, на шиї пішли виразки, він сидить чухається. Це через погану роботу печінки. Печінка не справляється з таким обсягом токсинів, адже він приймав комплекс ліків для підтримання функціональності організму. Через те, що ліки не вживаються, організм не може впоратися із тим навантаженням, яке є”, – зазначив батько Гриба.

За його словами, Павло підписав заяви щодо того, щоб до нього пустили комісію Міністерства охорони здоров’я України для проведення обстежень, щодо зустрічі із українськими консулами 27 вересня і щодо надання результатів тих медичних обстежень, які були проведені в Краснодарі.

Бесіда із українськими консулами тривала близько години. Присутні на зустрічі працівники СІЗО не дозволили обговорювати деталі справи та питання, які пов’язані з порушенням прав людини, додав батько Гриба.

Ліки для Павла Гриба передати також не вдалося. Адвокат українця, Андрій Сабінін написав, що на момент проведення зустрічі лікаря не було, і що він передаватиме ліки 21 вересня.

Як повідомляла “Новинарня, 24 серпня на території Республіки Білорусь зник 19-річний громадянин України Павло Гриб. Того дня він виїхав у Гомель для зустрічі з росіянкою, з якою познайомився в інтернеті.

Про зникнення сина заявив офіцер Державної прикордонної служби України у відставці, член громадської ради ДПСУ, військовий капелан Ігор Гриб. Він їздив у Білорусь на пошуки й одразу висловив переконання, що сина викрала Федеральна служба безпеки Росії.

Посольство України в Мінську направило ноту Міністерству закордонних справ Білорусі, щоб з’ясувати місцезнаходження Павла.

Білоруська сторона лише 31 серпня підтвердила факт перетину кордону Грибом-молодшим при в’їзді в Білорусь 24 серпня.
При цьому правоохоронці РБ зазначали, що інформації про виїзд з Білорусі Гриба не мають.

За словами батька, зниклий хлопець має інвалідність і приймає підтримуючі препарати.

7 вересня генеральне консульство України в Ростові-на-Дону одержало повідомлення від управління ФСБ РФ в Краснодарському краї про тримання Павла Гриба у Краснодарі.
Ішлося про те, що Павла Гриба було затримано 25 серпня за обвинуваченням у вчиненні злочину відповідно до ч. 1 ст. 205 Кримінального кодексу РФ (“терористичний акт”).

Повідомлялося, що до затриманого ФСБ Гриба не пускають адвоката та консулів. 11 вересня Гриба відвідав адвокат.

Читайте також:

Рішення про арешт сина офіцера ДПСУ Гриба суд у Краснодарі ухвалив за тиждень до його викрадення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна