Справа про “прорив кордону”: суд у Львові відмовився обирати запобіжний захід Сакварелідзе

 

Галицький районний суд Львова в ніч на 16 вересня відхилив клопотання прокуратури про застосування до члена партії “Рух нових сил”, екс-заступника генпрокурора Давида Сакварелідзе запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання у справі про незаконний перетині кордон разом з екс-головою Одеської ОДА Михеїлом Саакашвілі.

Як передає УНІАН, призначене на 18:00 15 вересня судове засідання розпочалося із запізненням через затримку прокурорів і тривало до глибокої ночі.

Під час судового засідання, в якому кілька разів оголошувалися перерви, суд відмовився задовольнити клопотання прокурора про оголошення перерви до суботи, 16 вересня.

Сакварелідзе у виступі на початку судового засідання наголосив, що є законослухняним громадянином, який не вчиняв жодного адміністративного правопорушення і сам з‘явився на судове засідання, а тому не бачить підстав для обирання щодо нього запобіжного заходу.

“Вважаю абсолютно безпідставним і необґрунтованим обмежувати мене у пересуванні. Прошу суд не ухвалювати рішення щодо обрання мені запобіжного заходу”, – заявив Сакварелідзе.

Суд, вислухавши доводи сторін, не задовольнив клопотання прокуратури і не обрав запобіжний захід Сакварелідзе.

У прес-службі прокуратури Львівської області перед початком засідання суду повідомили, що відомство здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за ознаками вчинення групового порушення громадського порядку, незаконного переправлення осіб через державний кордон України, опору та насильства щодо працівника правоохоронного органу, що відбулися 10 вересня у пункті пропуску “Шегині”.
На підставі зібраних досудовим слідством матеріалів трьом особам повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст.293, ч.2 ст.342, ч.2 ст.332 Кримінального кодексу України, у тому числі Сакварелідзе.
Одному із учасників подій повідомлено про підозру за ст.293, ч.2 ст. 332, ч.2 ст.345 ККУ та наступного дня судом йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без альтернативи внесення застави, іншому – за ст. 293, ч.2 ст. 332, ч.2 ст.342 ККУ та того ж дня обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 32 тис. грн. застави, яку внесено 14 вересня.

15 вересня слідчими Головного управління Нацполіції у Львівській області було внесено клопотання про застосування до Сакварелідзе запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання.

Як відомо, 10 вересня позбавлений українського громадянства Михеїл Саакашвілі, екстрадиції якого вимагає Грузія, за підтримки натовпу прихильників прорвався до України з території Польщі.

Спершу планувалося, що він перетне кордон у пункті пропуску “Краковець”, однак Саакашвілі скористався ПП “Шегині” і разом із групою з політиків потрапив в Україну, не пройшовши прикордонний контроль з українського боку.

У МВС заявили, що під час “прориву” кордону прихильниками Саакашвілі 11 поліцейських та 5 прикордонників отримали тілесні ушкодження.

Поліція відкрила кримінальне провадження зокрема за фактом незаконного переправлення осіб через кордон (ст. 332), а також за опір працівнику правоохоронного органу під час виконання ним службових обов’язків (ч. 2 ст. 342).

12 вересня прикордонники зачитали Саакашвілі протокол про незаконний перетин кордону.

Член партії “Рух нових сил”, колишній заступник генерального прокурора України так екс-прокурор Одещини Давид Сакварелідзе заявив, що Саакашвілі прибув до України, щоб захистити свої права в суді.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна