СММ ОБСЄ чекає після “шкільного перемир’я” традиційного загострення на Донбасі

 

За період “шкільного перемир’я” на Донбасі, яке почалося 25 серпня, “режим тиші” порушувався більше 4 тисяч разів, що може свідчити про початок чергового загострення ситуації.
Про це на брифінгу 15 вересня в Києві заявив перший заступник керівника Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александр Хуг.

Він зазначив, що раніше Місія неодноразово спостерігала період затишшя, після якого наставав черговий спалах агресії. Тому Хуг не виключає, що в найближчий час на Донбасі може знову загостритися ситуація.

“У вересні 2016 року, після періоду тимчасового перемир’я, було дуже серйозне загострення ситуації, найсерйозніше за весь минулий рік. Тому ми очікуємо такого загострення і цього разу. Воно може статися в будь-який момент”, – впевнений представник ОБСЄ.

“За останні тижні нами було зафіксовано 4586 випадків порушення тиші. Є збільшення [кількості] важкої техніки на лінії розмежування. На цьому тижні ми зафіксували 60 одиниць важкого озброєння – вісім на підконтрольних Україні територіях і 54 – на непідконтрольних”, – сказав Александр Хуг.

Також він додав, що, крім порушення режиму тиші, ігноруються мінські домовленості щодо розмінування територій, а також відбуваються постійні перешкоджання діяльності місії, особливо з боку бойовиків.

За його словами, представники місії не можуть потрапити до кордону з Росією на підконтрольні бойовикам території, а також часто отримують від них погрози.

Читайте також:
Безпілотник ОБСЄ побачив на Луганщині 40 невідведених танків бойовиків

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна