Меркель готова послабити санкції проти РФ в обмін на миротворців для Донбасу, – ЗМІ

 

Уряд Німеччини висловлює готовність до часткового зняття санкцій з Росії в разі поступок Кремля в питанні миротворчої місії ООН на Донбасі.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться в статті “Німецької хвилі”, що базується на коментарях представників як МЗС ФРН, так і офісу канцлера Ангели Меркель.

“Меркель завжди наполягала на послідовності: спочатку мають бути реалізовані усі пункти мінських домовленостей, потім можна буде говорити про зняття чи пом’якшення санкцій. А [міністр закордонних справ Зігмар] Габріель, як і його попередник Франк-Вальтер Штайнмаєр, не виключав і варіант поетапного скасування штрафних заходів у випадку позитивних зрушень при вирішенні конфлікту на сході України. Тепер про такий варіант говорять і у відомстві федерального канцлера. Зміна курсу?” – пише DW.

У коментарі виданню Мартін Шефер, офіційний представник глави МЗС ФРН, заявив: той факт, що Кремль взагалі погодився обговорювати первинно українську ідею запровадження миротворців ООН на Донбас, він розглядає як шанс зрушити з мертвої точки “тотально замуровану, забарикадовану політичну ситуацію на сході України”.

Якщо просійська пропозиція не блеф, вважають у МЗС ФРН, то президент Путін має бути готовим до того, щоб вести на цю тему перемовини, йти на компроміси. “Перспектива ж лібералізації санкційного режиму може спонукати його бути більш гнучнким”, – передає DW позицію офісу есдека Зігмара Габріеля.

“До такого ж підходу тепер схиляються й у відомстві федерального канцлера”, – констатує “Німецька хвиля”.

“Санкції не самоціль, щоразу наголошує офіційний представник Меркель Штеффен Зайберт, це реакція на анексію Криму та дестабілізацію сходу України. Санкції, мовляв, будуть скасовані, коли зникнуть причини, що спонукали ЄС їх запровадити”, – ідеться у статті.

Якщо раніше попередньою умовою скасування чи лібералізації санкційного режиму Зайберт називав повну імплементацію мінського протоколу, то тепер він використовує інше формулювання: “Повне скасування санкцій можливе у випадку повної реалізації мінських домовленостей”.

Тобто часткове можливе і до цього? Коли кореспондент DW на урядовій прес-конференції звернув увагу на таку зміну формулювання, Штеффен Зайберт фактично підтвердив відхід канцлерки від попередньої позиції у питанні санкцій.

У Берліні пояснюють: на Донбасі “до цього часу досягнутий лише зовсім невеликий прогрес чи, радше, взагалі жодного прогресу у справі реалізації мінських домовленостей. Ідеться про те, щоб там, нарешті, хоч щось змінилось”.

“Очевидно, канцлерка, пом’якшивши позицію, надсилає Кремлю сигнал: поступки по “блакитних шоломах” перетворяться для Росії на лібералізацією санкційного режиму”, – пише “Німецька хвиля”.

А Мартін Шефер з МЗС Німеччини говорить про це відкритим текстом: “Якщо ми просунемось у справі подолання цієї кризи, – заявив він, відповідаючи на питання DW, – то має сенс подумати про те, чим можна відплатити за конструктивний внесок Росії, і цим може бути скасування або часткове, поетапне скасування санкцій ЄС”.

Читайте також:
На переговорах з Меркель Путін погодився на розміщення місії ООН
по всьому Донбасу

Як інформувала “Новинарня“, 22 серпня президент Петро Порошенко повідомив, що має намір у вересні представити на засіданні Генасамблеї ООН ідею про розгортання миротворчої місії на Донбасі.

5 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що розміщення миротворців ООН на Донбасі можливе, але вони можуть перебувати лише на лінії розмежування та діяти для забезпечення безпеки співробітників ОБСЄ.

Постпред РФ при ООН Василь Небензя заявив, що 5 вересня російська сторона направила проект резолюції про розміщення миротворців на Донбасі генсеку ООН та голові Ради Безпеки ООН.

Офіційний Київ відкинув пропозиції РФ щодо розташування миротворців лише на лінії розмежування та заявив, що в цьому контингентів не має бути представників Росії.

Читайте також:
МЗС України відповіло на бачення Путіна щодо миротворців для Донбасу

Путін перевернув ідею Порошенка про миротворців на Донбасі “з ніг на голову”, – Геращенко

Глава німецького МЗС похвалив Путіна за ідею про миротворців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна