Польща хоче збудувати паркан на кордоні з Україною. Для захисту від свиней

 

Польща планує спорудити вздовж кордону з Білоруссю та Україною огорожу, що запобігатиме міграції диких кабанів, які переносять африканську чуму свиней.

Про це повідомляє Польське радіо.

Наразі в Польщі вивчають правові та екологічні умови спорудження вздовж кордону паркану проти кабанів. Результати стануть відомі протягом двох-трьох тижнів.

Міністр сільського господарства Польщі Кшиштоф Юргель повідомив, що вартість паркану становитиме 130 мільйонів злотих (30 мільйонів євро), а довжина – 729 кілометрів. Міністерство фінансів обіцяє надати таку суму.

На думку експертів, причиною появи африканської чуми свиней у Польщі були заражені цим вірусом дикі кабани, що зайшли на територію Польщі з Білорусі.

Як стверджує міністр Юргель, паркан є необхідним, попри той факт, що восени кількість нових вогнищ АЧС повинна значно зменшитись після піку в літні місяці.

Від моменту появи АЧС у Польщі в 2014 році до сьогодні виявлено 93 вогнища цього захворювання в трьох воєводствах: Підляському, Люблінському та Мазовецькому. Також виявлено 461 випадок зараження африкансьою чумою в диких кабанів.

Африканська чума свиней (лат. Pestis africana suum), африканська гарячка, східноафриканська чума, хвороба Монтгомері — вірусна хвороба свиней, яка проявляється гарячкою, синюшністю шкіри та поширеними крововиливами внутрішніх органів. Недуга належить до списку A згідно з Міжнародною класифікацією заразних хвороб тварин.
Для людини АЧС безпечна.

Ефективних засобів профілактики африканської чуми свиней на даний час не знайдено, лікувати тварин заборонено. У випадку виявлення вогнища інфекції практикується поголівне знищення свиней безкровним методом, а також ліквідація всіх тварин у радіусі 20 кілометрів від нього.
Хворих свиней, та тих, які контактували з хворими тваринами, забивають. Трупи свиней спалюють, як і залишки кормів, допоміжний малоцінний реманент. Попіл змішують з вапном та закопують, приміщення активно дезинфікують.
Розводити свиней на даній території дозволяється не раніше, ніж через рік після відміни карантину.

Читайте також:
Вся Прибалтика відгороджується стінами від Росії

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна