Суд у Відні відмовився видавати Фірташа Іспанії

 

Земельний суд Відня відмовив Іспанії в екстрадиції українського олігарха Дмитра Фірташа.

Про це повідомляє австрійське видання Kurier.

Зазначається, що таке рішення було прийнято на підставі того, що суд у Барселоні не зміг обґрунтувати іспанський ордер на арешт Фірташа, виданий у зв’язку з підозрами у відмиванні грошей та створенні кримінального угруповання.

Читайте також:
Віденський суд знову відпустив Фірташа

Як інформувала “Новинарня“, США обвинувачують українського олігарха Дмитра Фірташа – керівника DF Group, раніше – керівника “Росукренерго”, відомого тісними взаєминами з Москвою – в дачі хабара у розмірі 18,5 мільйона доларів за позаконкурсну ліцензію на розробку титанових родовищ в Індії.
У зв’язку з цим Штати в 2014 році надіслали в Австрію запит на його екстрадицію.

Фірташ був арештований в Австрії 12 березня 2014 року. Однак олігарха випустили під заставу в розмірі 125 мільйонів євро.

30 квітня 2015 року земельний суд Відня у кримінальних справах відмовив США у видачі олігарха.

Пізніше Фірташ направив до Конституційного суду Австрії подання з вимогою визнати неконституційною угоду про екстрадицію між Австрією і Сполученими Штатами, але суд відмовив у розгляді скарги.
Таким чином апеляційний суд отримав змогу розглянути скаргу прокуратури на рішення суду першої інстанції про заборону екстрадиції Фірташа до США.

21 лютого 2017 року Вищий земельний суд Відня задовольнив позов австрійської прокуратури на попереднє рішення австрійського суду, який відмовив в екстрадиції українського олігарха Дмитра Фірташа в США. Після суду його затримали.
У наступні кілька днів Фірташа затримували і, за рішенням суду, відпускали без застави також у справі за запитом Іспанії.

Остаточне рішення про екстрадицію до США ще не ухвалене. Фірташ надалі живе у своєму розкішному маєтку в Австрії.

У США олігарху загрожує до 50 років тюрми і конфіскація всіх активів.

Читайте також:
У Німеччині за хабарі від Фірташа засудили керівника поліції й посередницю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна