Інцидент з нардепом Мельничуком і стріляниною: хто кому рейдер і що там робила Савченко. ВІДЕО

 

Військова прокуратура розслідуватиме справу зі стріляниною в Києві під час конфлікту за участю позафракційного народного депутата України Сергія Мельничука.

Про це повідомила агенції УНІАН  прес-секретар прокуратури Києва Надія Максимець.

Водночас вона відмовилася озвучити причини, через які Нацполіція передала цю справу військовій прокуратурі.

Інцидент зі стріляниною стався сьогодні, 15 серпня, у Києві на Троєщині (Деснянський район).

Спершу сайт dtp.kiev.ua повідомив, що позафракційний народний депутат, екс-командир батальйону “Айдар” Сергій Мельничук відкрив стрілянину по людях біля будівлі дитячого садка.

“Народний депутат Мельничук влаштував стрілянину на Троєщині, Машина заблокована, чомусь випали стекла і спустилися колеса. Поліція охороняє. Стріляли бойовими!” – йшлося в повідомленні.

Згодом з’явилися повідомлення про те, що стріляв не Мельничук, а його охоронець. Речниця Нацполіції Києва Оксана Блищик підтвердила, що стріляв не народний депутат. Вона також зазначила, що особу стрільця встановлено, але не змогла підтвердити, що це був помічник або охоронець Мельничука.

“Стріляла людина в повітря”, – уточнила Блищик і додала, що пошкоджено лише автомобіль, в якому на місце події приїхав Мельничук: його оточили люди, які пошкодили скло й колеса, але постраждалих немає.

Правоохоронці з’ясовують причини виникнення конфлікту. Як зазначила речниця столичної поліції, йдеться про реалізацію виконавчого провадження, оскільки є рішення суду про виселення з будівлі колишнього дитячого садочку якоїсь організації, яка там зараз перебуває.

Сам Сергій Мельничук на своїй сторінці у “Фейсбуці” заявив, що приїхав “захищати від рейдерів” “єдину школу в Україні для дітей інвалідів з обмеженими можливостями «Славія», яка знаходиться на вул. Сабурова, 16-а у м. Києві з 1998 року, тобто майже 20 років”.

Фото з ФБ Яковлєв Данило

Натомість очевидці подій розповідають, що в Мельничука виник конфлікт із місцевими мешканцями, які його ледве не побили (за іншою версією – встигли дати кілька стусанів). Нардеп намагався втекти на автомобілі, але люди його заблокували, після чого охоронець нібито й відкрив стрілянину.

“Народний депутат Мельничук відкрив вогонь по натовпу людей, які прийшли захищати дитячий садок від рейдерів!” – пише активіст партії “Національний корпус” Данило Яковлєв.

“Місцеві мешканці почали пояснювати ситуацію народному депутату, що вони вже 2 роки судяться за цю землю і нарешті виграли суд. Однак Мельничук заявив, що рішення суду для нього нічого не означає, і на цій землі буде його громадська приймальня! Місцеві мешканці хотіли вчинити самосуд над Мельничуком, але поліція завадила, тільки встигли побити вікна в машині та спустити колеса”, – розповів Яковлєв.

“Два роки тому шахрайським шляхом дитячий садок було вилучено із комунальної власності, але місцеві мешканці із цим не погодилися і зрозуміло чому – для дітлахів місць у дитячих закладах Києва катастрофічно не вистачає. Два роки судів і нарешті справедливість була відновлена – угоду було визнано незаконною, її було скасовано, а дитячий садок повернуто у комунальну власність. Але раптом приїхав народний депутат Мельничук, який став на захист шахраїв-рейдерів“, – написав колишній боєць батальйону “Донбас” Євген Шевченко.

За його словами, спершу з Мельничуком приїхала й народний депутат Надія Савченко, але “їй люди пояснили ситуацію, показали рішення суду і вона не стала сперечатися – поїхала собі геть“.

Відео:

Сама Савченко у “Фейсбуці” описала ситуацію так:

“Сьогодні, реагуючи на звернення громадян, була присутня під час виселення громадської організації «Український конгрес інвалідів» із займаного приміщення на Сабурова, 16-а (Деснянський район, м. Київ). По факту у приміщенні розміщувалася школа для дітей з особливими потребами «Славія». (Засновники школи та конгресу – одні й ті ж). Приміщення колись належало дитячому садочку, кілька років тому його передали на баланс районного управління освіти.

Моя позиція у цій ситуації – все повинно бути згідно чинного законодавства. В даному випадку, є рішення суду. Мікрорайону потрібен дитячий садок, а приміщенню – капітальний ремонт.

Втім важливо у кожній ситуації залишатися людьми. Тому погано те, що виселення робили з ґвалтом, криком, відбулося загострення ситуації, місцеві мешканці налаштувалися проти інвалідів, які займали приміщення.

Я завжди намагаюся примирити громаду, закликати людей до порозуміння. Садочок насправді потрібен, втім і школа для дітей з особливими потребами не повинна залишатися на вулиці. Тож проводитиму переговори з КМДА аби підшукати тим, кого виселили, альтернативне приміщення. Можливо доцільним буде відкриття груп інклюзивної освіти у цьому ж закладі уже після проведення ремонту”.

* * *

Сергій Мельничук

Екс-командир батальйону “Айдар” Сергій Мельничук пройшов у Верховну Раду за списком Радикальної партії Олега Ляшка. У червні 2015 року Мельничука позбавили недоторканності у справі про злочини “айдарівців” у зоні АТО. Його підозрюють у розбої, катуванні, викраденні людей та бандитизмі.

Відтак Мельничука виключили з фракції РПЛ, про що Ляшко нагадав у “Фейсбуці” після інциденту зі стріляниною 15 серпня, назвавши колишнього колегу по фракції “продажним подонком”.

“Зараз ця продажна тушка служить гауляйтеру Януковича Льовочкіну і виконує його найбрудніші замовлення. Влада це знає, але навмисно бездіє. Тому [Мельничук] несе повну відповідальність за стрілянину в дитсадку!” – вважає Ляшко.

Після РПЛ Мельничук входив у фракцію “Воля народу”, але вийшов із неї в червні 2017 року й відтоді залишається позафракційним.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна