Американці допомагають споруджувати в Очакові нову військово-морську базу ВМС України

 

В Очакові Миколаївської області триває будівництво військово-морської бази ВМС України, до створення якої залучили американських спеціалістів.

Фото із будівництва публікує Inforesist.

Церемонія закладання першого каменю відбулася 25 липня. Американський батальйон мобільного будівництва перебуває в Україні ще з квітня 2017 року.

Наразі споруджується фундамент майбутніх будівель, що мають стати сучасним комплексом для українських морських піхотинців.

 

В Очакові американські спеціалісти приступили до будівництва військово-морської бази (фото)

Американські фахівці планують побудувати за короткий час три об’єкти в Очакові – оперативний центр ВМС України, ремонтну майстерню для катерів, а також контрольно-пропускні пункти по периметру охорони бази.

Всі ці роботи оплачує американська сторона в рамках програми військової допомоги Україні по лінії Foreign Military Construction Sales.

Така практика цілком типова для американців щодо своїх союзників – в різний час за цією програмою були зведені сотні об’єктів в Єгипті, Франції, Німеччини, Марокко, Південній Кореї та інших країнах, пише “Депо”.

Крім власне будівництва, американська сторона, як правило, бере на себе оснащення об’єктів всіма необхідними комунікаціями та обладнанням натовського зразка.

Особливо це критично важливо для оперативного центру, завданням якого є координація зусиль морського, повітряного та берегового компонентів ВМСУ, а також Сил спеціальних операцій.

На оперативний центр покладені розробка плану проведення тієї чи іншої операції, прийняття рішень, видача наказів, управління силами і логістикою, а також багато іншого.

Вибір Очакова як місця докладання зусиль американцями не випадковий. Тут базується 5-та бригада надводних кораблів ВМСУ, де зібрані кілька різнокаліберних суден, які вдалося вивести з Криму: середній десантний корабель “Юрій Олефіренко” (1971 року побудови); десантний катер “Сватове” (1979); розвідувальний корабель “Переяслав” (1987); рейдовий тральщик “Генічеськ” (1985); артилерійський катер АК-03, морський буксир “Корець” (1973) і судно фізичних полів “Сєвєродонецьк”.

В Очакові базується 73-й центр спеціальних операцій і дивізіон 406-ї артилерійської групи.

До складу 5-ї бригади надводних кораблів американська сторона найближчим часом планує передати два катери типу “Айленд” – з далеким прицілом на те, що Україна купить ще два кораблі цього типу.

“Тобто з будівництвом цих стратегічних об’єктів фактично американці взяли на себе витрати з розвитку берегової інфраструктури флоту, яка фактично була повністю загублена після анексії Росією Криму”, – пише “Депо”, причому роботи було розпочато “з голови” – з формування керуючих структур флоту, реалізуючи амбітний план формування українського флоту без опори на радянську спадщину.

Читайте також:
До Дня морської піхоти американський “морпіх”
подарував колегам у Маріуполь три авто

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна