Суд у справі Чийгоза: адвокат Полозов не чекає виправдального вироку

 

Засідання у справі заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза перенесли на 8 серпня в зв’язку з тим, що будівля підконтрольного РФ Верховного суду Криму знеструмлена.

Про це повідомляє QirimInfo.

Адвокат Микола Полозов у ​​відеозверненні, опублікованому в соцмережі, розповів, що у процесі почалися дебати сторін, у передобідній час виступила прокурор Анастасія Супряга.

“У дебатах вона не надто багато докладала зусиль, фактично переказала звинувачення, яке висунули Ахтему Чийгозу, з невеликими винятками, які у нас виникли під час судового слідства”, – заявив адвокат.

Полозов зазначив, що прокурор в дебатах визнала Чийгоза громадянином України, без будь-яких застережень.

“Ми всі знаємо важкі ситуації з іншими політв’язнями українськими, коли їм нав’язують російське громадянство і це перешкоджає подальній їх видачі в Україну згідно з конвенцією”, – додав Полозов.

У коментарі каналу “Еспресо” Микола Полозов повідомив, що в будівлі суду сталася пожежа силового кабелю. Була викликана пожежна команда, і суд був змушений ухвалити рішення про перенесення засідання на вівторок, 8 серпня, – “оскільки це, ймовірно, перший у Росії процес, який ведеться в режимі відеозв’язку з СІЗО”.

Адвокат визнав, що єдина інтрига вироку полягає лише в тривалості ув’язнення: чи 8 років, як вимагає прокурор, чи менше, чи більше, як було у випадку з кримським татарином Зейтуллаєвим.

“Жодного виправдального вироку для українських політв’язнів у РФ ще не було”, – констатував Полозов.

Міністерство закордонних справ України вимагає, щоб РФ припинила переслідування одного з лідерів кримськотатарського руху Ахтема Чийгоза.
Про це 7 серпня написала в “Твіттері” речниця МЗС Мар’яна Беца.

“Вісім років за патріотизм… Псевдо-прокуратура, псевдо-суди. Вимагаємо від окупанта припинити переслідування Ахтема Чийгоза”, – заявила вона.

Читайте також:
Ув’язнений в Криму Чийгоз виступив зі зверненням до влади в Києві
з приводу роковин окупації

Ахтем Чийгоз був затриманий окупаційними силовиками РФ у січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму, який відбувся 26 лютого 2014 року. Тоді мітингувальникам протистояли проросійські активісти, в тому числі, з партії “Русское единство”. Сталися сутички.
На той час у Криму діяла українська влада.

Тепер окупаційна влада Криму звинувачує Чийгоза в організації масових заворушень. Його справу суд розглядає в рамках “справи 26 лютого”, в якій є інші фігуранти.

20 липня 2016 року суд на закритому засіданні розділив цю справу на дві: окремо – щодо Чийгоза та окремо щодо інших фігурантах процесу – Алі Асанова й Мустафи Дегерменджі.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна