На Закарпатті в рамках декомунізації відкрили площу Енді Воргола. ФОТО

 

На околиці міста Ужгород, в селі Минай, відкрили площу Енді Воргола – всесвітньовідомого американського митця українського походження, засновника поп-арту.

Як повідомляє прес-служба голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля, раніше площа називалася Жовтнева, але отримала нову назву в рамках виконання закону про декомунізацію.

Оскільки Холмківська сільрада, до складу якої входить село Минай, не захотіла перейменовувати топонім у відведений законом строк, це у квітні минулого року зробив Геннадій Москаль своїм розпорядженням.

Урочисте відкриття площі з табличками і репродукціями робіт Воргола (уроджений Андрій Варгола) відбулося 5 серпня.

“Ми могли відкрити цю площу ще кілька місяців тому чи навіть минулого року, але вибрали початок серпня, тому що 6 серпня Енді Ворголу виповнилося б 89 років», – сказав Геннадій Москаль, який прийшов на відкриття площі.

За словами голови Закарпатської ОДА, свого часу розпорядження про перейменування площі викликало багато суперечок щодо необхідності давати топонімам назви персон, які не мають стосунку до Закарпаття.

“Насправді це не так. Енді Воргол народився в США, в місті Піттсбург, однак його батьки народилися й жили зовсім недалеко звідси – в словацькому селі Мікова біля міста Меджилабірці. Це всього 100 кілометрів від Ужгорода. Батьки Енді Воргола походять з місцевості, де компактно проживають лемки або русини-українці”, – додав Геннадій Москаль.

Читайте також:
Леннон замість Леніна. Гуморист Москаль – перший голова ОДА,
хто взявся за перейменування

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна