Писати й не боятись. Стартував конкурс на здобуття журналістської премії імені Василя Сергієнка

 

Стартував всеукраїнський конкурс на здобуття журналістської премії імені Героя Небесної сотні Василя Сергієнка.
Як передає “Новинарня“, цією новою премію, заснованою громадськими активістами, планується нагороджувати журналістів регіональних і центральних ЗМІ – авторів розслідувань та антикорупційних розвідок.

Співзасновник конкурсу Олександр Аронець на прес-конференції 1 серпня розповів: “Премія імені Василя Сергієнка – громадська ініціатива журналістів та громадських діячів, активістів Революції Гідності, що має на меті належне вшанування журналіста й поета Василя Сергієнка, якого було жорстоко вбито на Черкащині за його журналістську та громадську діяльність під час Революції Гідності. Ініціатива ставить на меті підтримку талановитих та сміливих регіональних журналістів-розслідувачів, популяризацію громадської активності та розслідування корупційних діянь місцевих еліт”.

За словами організаторів, прийом конкурсних робіт триватиме з 1 по 31 серпня 2017 року.
До розгляду приймаються матеріали, опубліковані з 1 січня 2016 по 31 серпня цього року.
Оцінювання робіт членами експертної ради триватиме 1-7 вересня.

Премія передбачає п’ять номінацій із кількома підномінаціями для регіональних та загальноукраїнських ЗМІ:

  • найкраще розслідування в інтернет-ЗМІ,
  • найкраще розслідування у друкованому ЗМІ,
  • найкраще ТБ-розслідування,
  • розслідування громадськими активістами, блогерами,
  • гран-прі оргкомітету конкурсу.

Переможців нагородять грошовими преміями та дипломами 8 вересня, в Міжнародний день солідарності журналістів.

Адреса, на яку присилати роботи: docs.google.com…
Сайт проекту: http://serhienko.org
Сторінка проекту у Facebook: www.facebook.com/vasylserhienko

Під час прес-конференції вдова Василя Сергієнка Валентина Сергієнко розповіла про життя чоловіка – Героя України. За її словами, він ніколи не міг змиритися з тим, що йому як журналісту не дозволяли писати правду, звільнявся з газети. На думку вдови, саме прагнення доносити правду і коштувало йому життя.

“Він завжди боровся з несправедливістю та корупцією. Був одним із засновників “Самооборони Корсунівщини”. Останній його матеріал був присвячений героям Небесної сотні. Він вийшов у той день, коли Василя Миколайовича уже не було з нами”, – згадала пані Валентина, привітавши ініціативу створення іменної премії Сергієнка.

На важливості конкурсу наголосив також член оргкомітету, народний депутат України Микола Княжицький.

За його словами, в нас багато премій, пов’язаних з журналістськими розслідуваннями, а ця повинна відрізнятися від інших тим, що має відзначати журналістів з ідеалами і цінностями. “Не тих, хто бере гроші за публікації, бо комусь хочеться знищити конкурентів. Не тих, хто хоче знищити Українську державу на користь агресора, а тих, хто мріє про зміни в Україні”, – зазначив Княжицький.

Ще один член оргкомітету конкурсу, народний депутат Ігор Луценко звернув увагу на важливості притягнення до відповідальності замовників злочину. На його думку, у правоохоронців немає політичної волі займатися такими справами, тому без громадського тиску вона провалиться.

За його словами, значення Василя Сергієнка для журналістики велике, і тепер потрібно зробити все, щоб захистити інших регіональних журналістів. А для цього потрібно до кінця розслідувати справу Сергієнка – це стане показовим взірцем того, що не можна безкарно знущатися з журналістів.

Учасник російсько-української війни, побратим Василя Сергієнка Олег Собченко  переконаний, що смерть журналіста з Черкащини пов’язана із розслідуваннями, які викривали схеми місцевого “князька”, нардепа Геннадія Бобова.

“Ніхто не вірив, що будуть знайдені і притягнуті до відповідальності виконавці. Півтора року тому було затримано трьох виконавців, кілька місяців тому – ще двох. Серед них кум Бобова, затриманий Вадим Мельник, екс-керівник служби охорони нардепа і його близький друг, з якими вони знайомі понад 20 років. Йому слідство приписує організацією цього вбивства. І нам вдалося дотиснути суд, щоб його залишили під вартою”, – зазначив Собченко на прес-конференції.

На його думку, запровадженням журналістської премії пам’яті Василя Сергієнка вдасться привернути увагу до цієї справи журналістської спільноти Черкащини, а потім – і всієї України.

Читайте також:
Підозрюваного в убивстві журналіста Сергієнка в Черкасах
відпустили і знову затримали

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.