93-тя бригада розповіла, як завдяки фарту звільнила Авдіївку три роки тому

 

Три роки тому військовослужбовці 2-ї батальйонно-тактичної групи 93-ї окремої механізованої бригади (ППД – смт Черкаське Дніпропетровської області) разом із бійцями ДУК “Правий сектор” звільнили місто Авдіївка, яке утримувалося проросійськими бойовиками з квітня 2014 року.

Про те, як це  було, прес-службі 93 омбр розповів безпосередній учасник подій, колишній заступник командира 5-ї механізованої роти лейтенант Кирило Недря.

“Моя рота виконувала бойові завдання з блокування та звільнення Карлівки, 1-й взвод брав участь у звільненні Пісків та деблокування Донецького аеропорту. Після цього ми перегрупувалися й створили ударно-штурмову групу на БМП-2 за підтримки трьох танків нашої 93-ї бригади.

28 липня в першій половині дня пройшла нарада, після чого ми висунулися в напрямку Авдіївки. Наша група обійшла ворога й атакувала його з боку об’їзної, вийшла на блокпост в районі дев’ятитиповерхівки. Збили блокпости в районі мосту та дев’ятитиповерхівки, вийшли на рубіж в районі розважального комплексу «Царська охота» та закріпилися.

Наступного дня, 29 липня 2014 року, підійшло підкріплення з нашої 93-ї бригади та бійці “Правого сектору”, разом із якими повністю звільнили місто та провели зачистку.

Велику роль в даній операції зіграв фарт, удача. Адже місто Авдіївку звільняли обмеженими силами – всього 56 піхотинців та екіпажі трьох танків.

Чому так вийшло? Один з наших танків траком потрапив до бетонної ливнівки. Самостійно виїхати він не міг, тож їздив уперед-назад. В якості резерву під’їхали два танки та БМП 17-ї окремої танкової бригади, які вели вогонь по бойовиках, після чого відійшли.

Ворог заспокоївся й розслабився, вирішивши, що все вже закінчилося. Але тут в атаку пішли ми і зненацька вибили супротивника.

Слід відзначити, що хоча бойовики й вели щільний вогонь, а деякі БМП отримали по дві гранати з РПГ, обійшлося без втрат.

Після звільнення Авдіївки наша рота вирушила на захист Донецького аеропорту”, – розповів Кирило Недря.

Як відомо, місто Авдіївка — частина Донецько-Макіївської агломерації, і позиції навколо неї дозволяють контролювати північні околиці Донецька та Ясинуватої, південні околиці Горлівки, а також трасу М04 “Донецьк—Горлівка”.
Окрім тактичної важливості міста, у ньому також працює один з найбільших коксохімічних коксохімічних комбінатів у Європі — Авдіївський коксохімічний завод.

У даний час позиції навколо Авдіївки обороняє 72-га механізована бригада ЗСУ.

У січні-лютому відбувалося загострення в районі Авдіївської промзони, Збройні сили України ціною значних втрат зайняли нові позиції.
Внаслідок потужних обстрілів з боку бойовиків “ДНР” Авдіївка при температурі -20 тривалий час залишалася без світла, води й тепла.

Читайте також:
Позиція “Майдан”. Тисячі киян попрощалися із загиблими в Авдіївці
героями 72-ї бригади. ФОТО, ВІДЕО

Прифронтова Авдіївка відзначила другу річницю визволення від “ДНР”. ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна