На Львівщині урочисто перепоховали 23 вояків дивізії “Галичина”. ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Ветерани дивізії “Галичина” спільно з духовенством та громадськістю урочисто перепоховали останки 23 воїнів-дивізійників, які загинули в липні 1944 року в Бродівському котлі на Львівщині.

Церемонія відбулася на військовому меморіальному цвинтарі біля села Червоне Золочівського району, передає ZІК.

Перепоховання пройшло в рамках заходів із вшанування пам’яті українських вояків та військовиків інших національностей, які загинули в битві під Бродами.

Після того, як священики відправили поминальну службу, пролунав військовий салют.

Крім того, на горі Жбир неподалік від села Ясенів Бродівського району, де розташований меморіал воякам 1-ї дивізії УНА (“Галичина”), відбулися екуменічна панахида та скорботне віче.

Фоторепортаж УНІАН:

Перепоховання воїнів дивізії Галичина 2 Перепоховання воїнів дивізії Галичина 4 Перепоховання воїнів дивізії Галичина 5 Перепоховання воїнів дивізії Галичина 3 Перепоховання воїнів дивізії Галичина
<
>

В акціях взяли участь українські військові, громадські й політичні активісти, священики, реконструктори в формі часів ІІ Світової війни, місцеві мешканці, представники влади.

Також у рамках відзначення 73-ї річниці Бродівського прориву відбулася виставка зразків військової техніки, одностроїв та озброєння часів Другої світової війни.

Усі пошукові роботи та ідентифікацію воїнів, які загинули під час Бродівської битви, — як дивізійників, так і німецьких або радянських, — здійснило товариство з пошуку жертв війни “Пам’ять”.

13-22 липня 1944 року біля міста Броди Львівської області відбувся бій між радянськими військами 1-го Українського фронту 13-м корпусом 4-ї танкової армії німецького вермахту, до складу якого входила щойно сформована з українців дивізія ваффен-СС “Галичина”. З боку “Галичини” в оточенні загинуло майже 7 тисяч вояків і старшин (з 11 тисяч).
Рештки дивізії “Галичина”, яким вдалося вирватися з оточення, були скеровані разом з іншими частинами 13-го корпусу на Закарпаття. Частина вцілілих дивізійників приєдналася до УПА.

Галицьке братство колишніх вояків 1-ї Дивізії Української національної армії у липні 1994 року створило біля траси Львів-Золочів, між селами Червоне та Княже, цвинтар полеглих галичан-дивізійників. Там встановлено понад 500 хрестів, збудовано церкву-каплицю.

На горі Жбир біля Ясенова споруджено монумент пам’яті загиблих.

Читайте також:
На Донеччині урочисто перепоховали майже сотню військових,
загиблих у ІІ Світовій війні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна