Удар LaWS: американський флот вперше у світі випробував лазерну зброю

 

Військово-морський флот США вперше у світі провів випробування лазерної зброї.

Як повідомляє CNN, система лазерної зброї (LaWS) була розгорнута на борту корабля-амфібії USS Ponce.

LaWS – це зброя, з якою не зрівняється жодна інша коли-небудь винайдена зброя, пише CNN.
Лазерна гармата стріляє зі швидкістю світла, що в 50 тисяч разів швидше від міжконтинентальних балістичних ракет. До того ж для цієї зброї немає значення ні вітер, ні будь-які погодні умови та дальність об’єкта.

“Вона  вистрілює величезну кількість фотонів на об’єкт, що наближається”, – пояснює керуючий системою офіцер Кейл Х’юз.

Для тестування зброї військові запустили ціль – безпілотний літак, такий, які все частіше використовують Іран, Північна Корея, Китай, Росія.

Під час пострілу в одну мить крило безпілотника загорілося, нагрівшись до температури в тисячі градусів, і ціль впала у воду. Постріл стався тихо і невидимо.

“Ми робимо постріл зі швидкістю світла, тож це просто точка і постріл. Ми бачимо її, фокусуємося на ній і можемо знищити ціль”, – пояснює Х’юз.

“LaWS діє в невидимій частині електромагнітного спектру, так що ви не бачите променя. Вона повністю беззвучна і неймовірно ефективна в тому, що робить”, – заявив керуючий фіцер.

Зазначається, що для роботи системи LaWS вартістю 40 мільйонів доларів потрібен тільки запас електроенергії, що виробляється невеликим генератором, і команда з трьох осіб.

Поки лазер призначений для ураження літаків і малих морських суден, придушення електронних систем повітряних цілей.
Відомо, що американські військові розробляють потужні системи другого покоління, для ураження ракет. Ці розробки залишаються засекреченими.

Система лазерної зброї, або бойова лазерна система (англ. Laser Weapon System, LaWS) створена дослідним центром NAVSEA (Naval Surface Warfare Center Dahlgren Division) командування морських систем ВМС США.

В основі розробки — твердотільний лазер.

Розробка лазерної системи AN / SEQ-3, або XN-1 LaWS почалася у 2007 році.

Зброю було встановлено на старий десантний транспорт-док USS Ponce у 2014 році для випробувань.

У грудні 2014 року ВМС США повідомили, що система LaWS працює і що командир “Понсе” має право використовувати цю систему в якості захисної зброї.

Читайте також:
У США випробовують надпотужну електромагнітну гармату “для Росії”. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна