Миколаївські “беркути” після Майдану втекли в Білорусь і служать там

 

Кілька співробітників розформованого полку “Беркут” МВС України, причетних до протиправних дій стосовно учасників Революції Гідності, переховуються на території Білорусі. Щодо одного бійця документально підтверджено, що він зараз служить у лавах білоруської міліції.
Про це йдеться в розслідуванні співтовариства “Інформнапалм”.

“Встановлено, що білоруська влада, подібно до російських колег, не тільки надає притулок екс-бійцям ” Беркута”, а й охоче дає їм роботу в системі правоохоронних органів держави. Як показали нещодавні події, досвід перевищення службових повноважень у силовому придушенні мирних протестних акцій, що його було набуто українськими силовиками-втікачами, дуже цінний як для Росії, так і для Білорусі”, – йдеться в повідомленні.

У ОСІНТ-розслідуванні “Інформнапалм” публікується інформація про колишніх співробітників миколаївського підрозділу “Беркут”, які брали участь у зіткненнях на Майдані в 2013-2014 роках, після чого втекли до Білорусі.

Одним із фігурантів цього розслідування, щодо якого зібрано максимальну кількість доступної у відкритих джерелах інформації, є боєць “Беркута” Микола Стогорняк. Він продовжив службу вже в міліції Білорусі.

“Що стосується підтвердження служби Стогорняка у правоохоронних органах Білорусі, то фігурант №1 цього розслідування вже встиг взяти участь у насильницьких затриманнях і судових розправах над громадськими активістами Білорусі. Так, Микола Стогорняк 13 березня 2017 року брав участь в якості свідка під час судового процесу у справі громадського активіста й анархіста В’ячеслава Косінерова, обвинуваченого в участі у “Марші недармоїдів” у Мінську 17 лютого 2017 року”, – йдеться в статті.

Як документальне підтвердження наводяться також фрагменти фотокопії постанови по справі про адміністративне правопорушення №1009/17 від 13.03.2017.

Другим фігурантом розслідування, який, згідно з інформацією (із дуже великою часткою ймовірності) наразі перебуває в Білорусі та, можливо, також служить у правоохоронних органах, є Сергій Гавриляк.

Третім фігурантом даного розслідування є співслужбовець Стогорняка і Гавриляка по миколаївському “Беркуту” Сергій Панасенко.

Олена Бондаренко – сестра Сергія Панасенка

“В даному розслідуванні виявлені та ідентифіковані колишні бійці тільки миколаївського підрозділу “Беркута”, які брали участь у зіткненнях на Майдані під час Революції Гідності. Щодо одного бійця документально підтверджено, що він зараз служить у лавах міліції Білорусі, щодо другого є непряме свідоцтво від найближчого родича про його службу в структурі МВС РБ. Режим Лукашенка міг надати притулок і взяти на службу десятки таких втікачів з інших підрозділів “Беркута”, – повідомили в “Інформнапалм”.

Дослідники звернулися до компетентних органів України з проханням перевірити всю наявну інформацію щодо наведених у цьому розслідуванні фігурантів і, в разі необхідності, оперативно задіяти весь механізм процедури екстрадиції.

Читайте також:
Командир “Беркута” Кусюк, який розганяв Євромайдан,
тепер воює з опозицією в Росії. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна