ЛГБТ-марш у Києві: націоналісти блокували, поліція охороняла

 

У центрі Києва вранці в неділю, 18 червня, відбувся щорічний ЛГБТ-прайд – так званий Марш рівності, організований борцями за права секс-меншин.

Як передає “УП. Життя“, в колоні було кілька тисяч демонстрантів, серед них багато іноземців.
До маніфестації приєдналися зокрема посол Канади в Україні Роман Ващук та Великої Британії – Джудіт Гоф, заступники міністрів економічного розвитку Максим Нефьодов і внутрішніх справ – Анастасія Дєєва.

Марш охороняли близько 5 тисяч поліцейських і нацгвардійців.

Приблизно о 10:10 колона рушила, повернувши з Володимирської біля університету на вулицю Богдана Хмельницького.

Маршрут було змінено через противників маршу – націоналістів та правих активістів, зокрема з “Правого сектора”, які вночі заблокували парк Шевченка та прилеглі вулиці.

Периметр зони проведення заходу з ночі оточений працівниками поліції та Нацгвардії, металевими парканами тощо.

На підході до університету з вулиці Володимирської стояли металеві рамки, поліція перевіряла особисті речі.

В районі проведення Маршу рівності зранку в кількох людей вилучили газові балончики, яйця та балаклави.
Про це повідомила речниця київської поліції Оксана Блищик в коментарі каналу “112 Україна”.

ОНОВЛЕНО. Близько 10:25 найдійшло повідомлення про невеликі сутички поблизу площі Льва Толстого, туди масово побігла поліція.
Марш рушив далі, а блокувальників заблокували правоохоронці.

Станом на 10:50 марш завершився.

“Учасників організовано впустили на станцію метро “Льва Толстого”. Потяг відвіз їх на кінцеву. Від метро курсували автобуси, які відвозили учасників на безпечну відстань від зони проведення маршу та можливих провокаторів”, – повідомила “УП”.

Як з’ясувалося, коли противники акції зрозуміли, що учасники маршу змінили маршрут, вони намагалися прорвати кільце поліцейського оточення. Кількох осіб затримали.

Кінна поліція не давала їм пройти ні в парк Шевченка, ні в бік Будинку вчителя. Під час цих спроб прориву націоналісти підірвали петарду або вибуховий пакет; ніхто не постраждав.

Як пізніше повідомила прес-служба Нацполіції, шістьох осіб, які намагалися прорвати кордон правоохоронців, доставили до відділку, аби з’ясувати їхні дані і надати правову кваліфікацію їхнім діям.
Водночас начальник управління патрульної поліції Києва Юрій Зозуля в коментарі каналу “112 Україна” повідомив, що затримано сім людей.

 

Фото: УП

 

 

Відео:
За порядком також стежили волонтери, які одягнені в яскраво-жовті жилети.

За даними з соцмереж, раніше в неділю націоналісти показоово спалили веселковий прапор – символ ЛГБТ-руху.

Також невідомі зламали сайт українського ЛГБТ-руху upogau.org, розмістивши на його головній сторінці картинку з зображенням розправи вояка “Правого сектора” над ЛГБТ-активістами.

Читайте також:
У Варшаві пройшов найбільший в історії парад за права ЛГБТ. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна