Учасники АТО у Харкові подарували Грибаускайте виготовлений власноруч прапор Литви

 

Литва й надалі прийматиме на реабілітацію українських військовослужбовців – учасників АТО. У цьому запевнила президент цієї країни Даля Грибаускайте під час робочої поїздки в Україну сьогодні, 9 червня.

Під час її зустрічі з президентом України Петром Порошенком у Харкові було досягнуто домовленості щодо лікування в Литві наступної групи – 50 учасників бойових дій на Донбасі, повідомляє прес-служба глави держави.

“Ваш героїзм був прикладом для нас, і ми хотіли не лише допомогти, але й навчитися у вас. Ви боретеся не лише за себе чи свою свободу, ви боретеся за свободу всієї Європи, тому допомога вам є обов’язком для нашого народу”, – звернулася Грибаускайте до присутніх українських бійців, які вже пройшли лікування в Литві.

На знак подяки за допомогу учасники АТО подарували президентці власноруч виготовлений прапор Литви.

Починаючи з липня 2014 року, офіційний Вільнюс надав допомогу в реабілітації та лікуванні 155 військовослужбовцям України, пораненим під час проведення антитерористичної операції на сході.

Глава Української держави подякував Грибаускайте за допомогу та підтримку, наголосивши, що “Литва була поряд із нами у найважчі години, дні й місяці 2014-2015 років,першою країною, яка надала нам летальну зброю, амуніцію, боєприпаси і рішуче продемонструвала свою солідарність з українським народом, владою та ЗСУ”.

Порошенко також наголосив, що “Литва є одним з наших найнадійніших адвокатів, захисників і найнадійніших представників у Європейському Союзі”. І подякував Вільнюсу за підтримку позиції України щодо шкідливості будівництва “Північного потоку-2”.

“Будь-які політичні проекти мають піти з європейського континенту, і газ більше не має використовуватись як інструмент тиску на будь-яку державу, в тому числі на Україну, а мати виключно економічну природу”, – зауважив президент.

Грибаускайте, в свою чергу, зазначила, що за три роки після Революції гідності Україна “зробила значно більше, ніж за останні 20 років” і впроваджувала складні реформи, щоб отримати договір про вільну торгівлю з ЄС та мати безвізовий режим.

Вона додала, що перший літак після запровадження безвізу з ЄС для громадян України приземлиться в Литві.

І наголосила, що не бачить жодних підстав для послаблення європейських санкцій проти Росії.

“З нашої точки зору, з точки зору НАТО, Європейського союзу та ОБСЄ ситуація на східних кордонах погіршується, демонстративна агресивна поведінка досі зберігається. Тому немає жодних умов для послаблення будь-яких санкцій”, – зазначила Грибаускайте, висловивши впевненість, що й адміністрація нового президента США Дональда Трампа це розуміє.

“Агресор, неважливо, під яким ім’ям, залишається агресором. І в цьому питанні наша європейська позиція і американська позиція повністю збігаються”, – додала президент Литви.

Читайте також:

Грибаускайте в Києві: підтримує і сподівається, що “безвіз” запрацює 2017 року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна