Після 27 років тюрми помер екс-диктатор Панами Мануель Нор’єга

 

Помер колишній диктатор Панами Мануель Нор’єга, якого в 1989 році змістили американські військові. Про це інформує BBC.
83-річний колишній “вищий лідер національного визволення Панами” перебував в ув’язненні після повалення у січні 1990 року.

Зазначається, що в березні Нор’єга переніс операцію з видалення пухлини мозку.

Екс-диктатор, який прийшов до влади у Панамі в 1983 році, спочатку вважався союзником США, але до кінця 1980-х років перетворив свою країну на перевалочний пункт для колумбійського кокаїну. У грудні 1989 році в ході операції Just Cause (“Праве діло”) Мануель Нор’єга був заарештований в Панамі американськими військовими, вивезений до США і через три роки засуджений у Флориді до 30 років тюрми за наркоторгівлю.
У 2008 році Нор’єга був достроково звільнений, але залишався у в’язниці в очікуванні екстрадиції у Францію. У 1999 році французький суд заочно засудив його до 10 років та грошового штрафу за торгівлю наркотиками й відмивання 3 млн. доларів шляхом купівлі нерухомості в Парижі.
У 2011 році, після нового розгляду справи французьким судом, Нор’єга був екстрадований в Панаму.
Панамський суд ще 1995 року заочно визнав його винним у політичних вбивствах і засудив до 20 років в’язниці. У лютому 2012 року екс-диктатор переніс інсульт.

Із вересня 2014 року Нор’єга відбував покарання у виправній установі Centro Penitenciario “El Renacer” (“Відродження”) в Гамбоа, Панама.

Читайте також:
Повернення Каськіва з Панами затягнеться щонайменше до середини 2017 року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна