Відомий у 2000-х провокатор Коваленко отримав 5 років тюрми за перешкоджання мобілізації

Генічеський районний суд Херсонської області виніс рішення у справі Едуарда Коваленка, якого обвинувачували в протидії мобілізації (ст. 114-1 КК України “Перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань”). Як передає “Новинарня“, рішення, що стосується подій дворічної давнини, суд ухвалив у понеділок, 15 травня.

Суддя зачитала вирок, згідно з яким скандально відомого лідера партії СПАС (“Соціал-патріотична асамблея слов’ян”) визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення покарання і засуджено до 5 років позбавлення волі, повідомляє сайт “Херсон типичный“.

Саме такий термін просив представник прокуратури, хоча максимальне покарання за цією статтею — до 8 років.

Виступаючи на мітингу проти мобілізації 27 січня 2015 року, Коваленко висунув ультиматум стосовно того, що в разі продовження мобілізації його симпатики перекриють дороги, захоплять військкомат, міліцію та інші органи влади.
Після цього проти нього було відкрито кримінальне провадження.

Незважаючи на заклики на антиукраїнських і сепаратистських ресурсах про підтримку Коваленка, підтримати його на засідання суду ніхто з не прийшов.

Суд відбувся в присутності сторін процесу, журналістів і двох сусідів обвинуваченого, які принесли йому речі.

Щойно суддя виголосила вердикт, Коваленка затримали, одразу в залі суду одягнули на нього кайданки.

Як зазначають місцеві ЗМІ, це перший процес у Генічеському районі, коли сепаратист і антиукраїнський діяч отримав заслужене покарання.

51-річний Едуард Коваленко – досить відома постать із 2000-х років. Дрібний підприємець із Генічеська нібито брав участь в акції “Україна без Кучми”, а в 2002 році – за сприяння групи симпатиків – очолив розкол в УНА-УНСО. Проте інакше, ніж “так званою”, Українську національну асамблею під проводом Коваленка політично обізнані люди не називали. Крім того, УНА Коваленка змінила символіку партійну символіку – з хреста на трипелюстковий “пропелер”.

“Традиційні” унсовці наголошували, що “структура, яку очолює Едуард Коваленко, ніколи не мала, не має і не може мати ніякого відношення ні до УНА, ні до УНСО, ні до УНА-УНСО, та існує лише як інструмент провокацій в руках тих, хто має можливість здійснювати такі провокації в рамках усієї країни”.

Якщо в когось раптом і виникали сумніви щодо провокативної суті створеної Коваленком організації, то вони мали зникнути після мітингів, які активісти цієї структури проводили “на підтримку” кандидата в президенти Віктора Ющенка у 2003-2004 роках.

Молодики в білих сорочках і чорних штанях під проводом широкоплечого блондина Коваленка марширували вулицями Києва, “зігуючи” “за Ющенка”, під символікою, стилізованою під нацистську. Ці марші широко висвітлювали провладні канали як свідчення розколу України і “нацистської” спрямованості Ющенка.
В експертів не було сумніву в тому, що діяльність Коваленка підтримувала тодішня адміністрація президента Кучми на чолі з Віктором Медведчуком, який діяв в інтересах Кремля.

Згодом Коваленко створив і очолив “прослов’янську” партію “СПАС”, зареєстровану Мін’юстом 14 лютого 2005 року, і проголосив себе “нащадком Рюриковичів”, покликаним “відродити велич єдиної Русі”.

У 2010 році він невдало балотувався по “мажоритарці” у Верховну Раду, а 2014 року не реалізував оголошений намір балотуватися в президенти.

У березні 2013 року Коваленко був єдиним представником України на з’їзді ЛДПР у Москві.

4 листопада 2014 року – в День російської єдності (державне свято РФ) він був серед організаторів невдалого “Руського маршу” в Києві.
Учасником такого ж заходу він був у 2008 році в Севастополі.

Читайте також:

Апеляційний суд повністю виправдав журналіста Коцабу, який закликав бойкотувати мобілізацію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна