Підрив авто ОБСЄ на Луганщині: відео, коментарі МЗС, Порошенка, НАТО і бойовиків

 

Міністерство закордонних справ України заявляє, що підрив автомобіля Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на непідконтрольній уряду території Луганщини підтверджує спроби Кремля та бойовиків ОРДЛО залякати спостерігачів місії. Про це сказано у коментарі у зв’язку із загибеллю та пораненням спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

“В Україні з глибоким болем і сумом сприйняли звістку про загибель одного та пораненням декількох спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні 23 квітня 2017 року на тимчасово окупованій Російською Федерацією території окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО)”, – зазначається у коментарі.

В МЗС висловили щирі співчуття сім’ї загиблого та побажали якнайшвидшого одужання постраждалим.

В МЗС заявили, що розглядають “серйозний інцидент, що стався на території, контрольованій підтримуваними Росією незаконними збройними формуваннями, як підтвердження спроб Москви та її маріонеток залякати спостерігачів ОБСЄ, звести нанівець зусилля України та СММ щодо стабілізації ситуації на лінії розмежування”.

МЗС вкотре закликало Росію виконувати свої зобов’язання в рамках Мінських домовленостей та вжити всіх невідкладних заходів з тим, щоб негайно припинити провокації проти спостерігачів ОБСЄ, а також гарантувати повну їх безпеку та безперешкодний доступ СММ до всієї окупованої території ОРДЛО, включно до тимчасово неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону.

Також на Михайлівській площі запевнили, що українська сторона зробить все можливе з метою забезпечення невідкладного, всебічного та неупередженого розслідування цього злочину з метою притягнення винних до відповідальності.

Президент України Петро Порошенко заявив, що підрив патруля СММ ОБСЄ на окупованому Донбасі має бути розслідуваний, а безпека і свобода дій місії – гарантовані.
Про це Порошенко повідомив на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

“Висловлюю співчуття рідним та близьким загиблого представника Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. І бажаю швидшого одужання пораненим. Дав відповідні розпорядження: українські медики у разі необхідності готові надати потрібну допомогу”, – зазначив він.

“Цей злочин має бути розслідуваний, а винні обов’язково покарані”, – наголосив глава держави, додавши, що доручив міністрові закордонних справ Павлу Клімкіну бути в постійній координації з ОБСЄ.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг також наголосив на потребі ретельного розслідування трагічного інциденту з патрулем ОБСЄ.

“Необхідне ретельне розслідування трагічного інциденту з СММ ОБСЄ на сході України. Безпека і свобода пересування повинні бути збережені” – написав Столтенберг у “Твіттері”.

Бойовики ОРЛО оприлюднили відео з місця підриву патруля місії ОБСЄ поблизу села Пришиб на Луганщині.
На кадрах видно, наскільки постраждало авто внаслідок вибуху та наступного вигорання.

Як повідомляла “Новинарня“, в неділю вранці, 23 квітня, автомобіль патруля місії ОБСЄ підірвався на міні біля села Луганської області (територія ОРЛО). Загинув один спостерігач місії ОБСЄ – громадянин Великої Британії, ще одна особа, громадянка ФРН, зазнала поранень.

Представники терористичного угруповання “ЛНР” заявили, що автомобіль СММ ОБСЄ, який прямував за маршрутом Слов’яносербськ – село Сокільники і підірвався на міні, “відхилився від основного маршруту та рухався другорядними дорогами”.
Занхначається, що авто ОБСЄ підірвалося на протитанковій міні.

“Ми неодноразово звертали увагу СММ ОБСЄ на дотримання необхідних заходів безпеки під час моніторингу маршрутів слідування”, – додали бойовики, яких цитує “Радіо Свобода”.

Також бойовики звинуватили в підриві автомобіля ОБСЄ “підготовлену українську диверсійно-розвідувальну групу”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна