Вищий спецсуд України заборонив судам згадувати “ДНР” і “ЛНР”

 

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ повідомив судам нижчих рівнів про неприпустимість використання в судових рішеннях назв “Донецька народна республіка” і “Луганська народна республіка” стосовно тимчасово окупованих територій ОРДЛО.
Про це інформує “Новинарня” з посиланням на агенцію “Інтерфакс-Україна”.

Відповідно до інформаційного листа ВССУ, іноді в резолютивній частині судових рішень містяться вказівки на те, що місце настання фактів, які мають юридичне значення (народження або смерть), відбувалося в населених пунктах т.зв. “Донецької народної республіки”.

“У цьому контексті слід враховувати те, що така практика є неприпустимою, оскільки факт існування ні т. зв. “Донецької народної республіки”, ні т. зв. “Луганської народної республіки” не визнається органами влади України, а в окремих районах, містах, селищах і селах Донецької та Луганської областей вводиться особливий порядок місцевого самоврядування. Вони визнані тимчасово окупованими територіями”, – сказано в листі.

Вищий спецсуд доручив судам використовувати коректні формулювання для населених пунктів, що знаходяться на окупованій території, тобто без вказівки вищевказаних словосполучень.

Це роз’яснення вочевидь стало наслідком розголосу навколо рішення Октябрського райсуду Полтави, який визнав смерть громадянина на території “міста Донецьк, Донецька Народна Республіка”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна