Гонтарева назвала розміри олігархічних боргів перед НБУ та суму, “вимиту” Коломойським в останню ніч

Борги неплатоспроможних банків перед Національним банком України на сьогодні становлять 45,2 млрд. грн. Про це повідомила голова НБУ Валерія Гонтарева на брифінгу в понеділок, 10 квітня, оголосивши про свою відставку.

За її словами, найбільшими боржниками є банки «Надра» – 9,8 млрд. грн. (власник – Дмитро Фірташ), «Дельта» – 8 млрд. грн. (Микола Лагун), «Фінансова ініціатива» та «ВАБанк», – 7,2 млрд. грн. і 3 млрд. грн. відповідно (Олег Бахматюк), «Фінанси і кредит» – 6,3 млрд. грн. (Костянтин Жеваго), «Імексбанк» – 3,4 млрд. грн. (Леонід Клімов).

Банкрутство цих банків не означає, що їхні власники звільнились від боргів, наголосила Гонтарева.
“Державні кошти треба повертати, і крапка!” – сказала голова НБУ.

Також вона заявила, що в останню ніч перед націоналізацією “Приватбанку” тодішнє керівництво банку вивело з нього 16 мільярдів гривень.

За словами Валерії Гонтаревої, Ігор Коломойський дав гарантії щодо виконання програми “Приватбанком”, але “цю програму ні менеджери, ні акціонери банку не виконали”.

“Зараз проведено постаудит “Приватбанку”. Виявлені проблеми не тільки підтвердилися, а були навіть збільшені. Не 97% корпоративного портфелю було видано пов’язаним особам, а всі 100%. Це означає, що потреба у докапіталізації ще більша – і державі доведеться викласти ще більше грошей, аби компенсувати збитки за управління банком командою олігархів”, – пояснила глава регулятора.

“В останню ніч вони провели шахрайські операції на суму більш ніж 16 мільярдів гривень. Аудиторський висновок ви скоро побачите”, – повідомила голова Нацбанку.

Вона відмовилася говорити про шахрайські операції “пана Коломойського та менеджменту цього банку”, коли головна місія виконана.

Заступниця голови НБУ Катерина Рожкова уточнила, що результати аудиту буде оприлюднено наприкінці квітня – на початку травня.

Читайте також:

Гонтарєва оголосила дату відставки з НБУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна