Петербуржець Тимощук шокований. У Луцьку підтримали петицію про позбавлення футболіста звання почесного громадянина міста

 

Петиція про позбавлення футболіста Анатолія Тимощука звання “Почесний громадянин міста Луцька” на сайті міськради достроково набрала необхідну кількість голосів. Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на сайт ЛМР.

“У час війни з Росією аморально вести будь-які стосунки із ворогом – торговельні чи робочі. Вихованець волинського футболу Анатолій Тимощук безсумнівно довгий час прославляв наш край і країну в світі. Але його рішення працювати тренером ФК «Зеніт», власником якого є російська державна корпорація «Газпром», викликало в місті обурення”, – сказано в петиції.

Тепер її має розглянути міська рада, яка присвоїла землякові цей титул у 2008 році, коли Тимощук у складі російського “Зеніту” виграв Кубок УЄФА.

Забрати в Анатолія почесне звання запропонували після того, як вихованець волинського спорту після виступів у Казахстані повернувся в Санкт-Петербург і підписав дворічний контракт із “Зенітом”, де виконуватиме обов’язки асистента головного тренера Мірчі Луческу.

У коментарі газеті “Волинь” батько Анатолія Олександр Тимощук виправдовує вчинок сина і розповідає, що той “сприйняв новину болісно”.

“Вважаю, що Анатолій дуже багато зробив для українського футболу і для Луцька, і це не можна перекреслити одним розчерком пера. Уже хоча б те, що він заснував у нашому обласному центрі й повністю фінансував дитячий футбольний турнір, який проводився щорічно — за «Кубок Анатолія Тимощука»… Всі пам’ятають, як радісно, «на ура» зустрічали, коли привіз до міста, де народився, Кубок УЄФА (власне, тоді Анатолію було присвоєно звання «Почесний громадянин Луцька»).
Анатолій хотів працевлаштуватися в Україні на тренерську роботу. Але кожен клуб хоче тренера з ім’ям. А він був, як ми знаємо, гравцем”, – пояснює батько.

“Так склалися обставини: у Санкт-Петербурзі в нього нова сім’я, житло, робота — тому він там. Знаю, що син був шокований, дізнавшись про акцію в Луцьку. Каже, якщо сесія прийме рішення і скасує почесне звання, то він змириться. Але переконаний, що нічого поганого для свого міста, для Волині не зробив. І хто знає, як буде завтра — може, за якийсь час він повернеться в Україну, патріотом якої був і є”, – каже Тимощук-старший.

“А відносно того, як ми маємо ставитися до непублічних українців, які працюють в Росії, то скажу одне: люди їдуть за кордон не від доброго життя. Якби вони в рідній державі мали достойний заробіток, щоб прогодувати сім’ю, то цього не було б”, – заявляє Олександр Тимощук.

Як відомо, 37-річний Тимощук – рекордсмен за кількістю матчів у складі збірної України (144).
Протягом кар’єри гравця виступав як півзахисник за “Волинь”, донецький “Шахтар” (1997-2007), російський “Зеніт” (2007-2009, 2013-2015), німецьку “Баварію” (2009-2013), казахстанський “Кайрат” (2015-2016).
Багаторазовий чемпіон України, Росії, Німеччини, володар Кубка чемпіонів УЄФА з “Баварією”, Кубка УЄФА і Суперкубка УЄФА – із “Зенітом”.

Після звільнення з алматинського клубу повернувся в Петербург, де має квартиру, з намірами увійти до штабу “Зеніту”.
Перед прийняттям на роботу брав участь у любительських футзальних змаганнях в Росії.

19 лютого 2017 року від кулі російського або “ДНРівського” снайпера під час виконання бойового завдання в районі Авдіївки загинув молодший лейтенант ЗСУ Максим Гринчишин – брат екс-дружини Тимощука Надії Навроцької.
Тоді вона різко відгукнулася в соцмережі про Тимощука, з яким розлучилася після початку військової агресії РФ проти України.

“…Відчуття наче це якась паралельна реальність, наче я сплю і бачу кошмарний сон, де на своїй землі гинуть мій брат, мої друзі дитинства, мої земляки… А людина, з якою я розділила половину свого життя (Анатолій Тимощук), годує, можливо, вбивцю мого брата шавермою й хачапурі…”написала Навроцька в соцмережі, маючи на увазі співпрацю екс-чоловіка з росіянами як представниками країни-окупанта.

Тепер у коментарі “Волині” Надія Навроцька палко підтримала ініціативу щодо позбавлення Тимощука звання почесного громадянина Луцька.
“Як лучанка я щиро вдячна своїм землякам за справедливу, рішучу громадянську позицію. Толік має змогу увійти в історію як перший і єдиний на Волині почесний громадянин, позбавлений звання, стати таким собі символом зради і розчарування народу”, – сказала вона.

Раніше Навроцька заявляла, що одним із приводів її розлучення з Тимощуком став “його багаторічний зв’язок із громадянкою Росії, яка паралельно, до того ж, знаходилася у зв’язках з іншими відомими співвітчизниками”.
Також Надія повідомляла, що адвокатом Тимощука в шлюборозривному процесі був представник партії “Єдина Росія”.

Навроцька, яка зараз живе в Мюнхені (у квартирі, придбаній під час виступів чоловіка за “Баварію”), поширила у “Фейсбуці” також допис агента Тимощука Віталія Юрченка: той розповів, як загиблий Максим Гринчишин, працюючи в Італії, пробував допомогти Анатолію перейти з донецького “Шахтаря” в “Мілан”. Натомість Тимощук поїхав у Петербург.

Як відомо, Гринчишин міг і надалі працювати ІТ-спеціалістом в Італії, але повернувся в Україну й пішов на контракт до Збройних сил.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна