Суд забрав у Коломойського “Дніпроавіа” й аеропорт Дніпра на користь держави

 

Господарський суд Дніпропетровської області 30 березня ухвалив рішення про розірвання договору купівлі-продажу та повернення 94,5% акцій авіакомпанії “Дніпроавіа”, яка також володіє аеропортом Дніпра, у власність держави.
Про це повідомили прокуратура Дніпропетровської області та генпрокурор Юрій Луценкою.

“Рішенням господарського суду за представництва Дніпропетровської обласної прокуратури 94,5% акцій ВАТ “Авіаційна компанія “Дніпроавіа” зобов’язано списати на користь держави. Борис Філатов (мер Дніпра), здається, багато зекономив. Новий аеропорт будувати не прийдеться:)” – пожартував Луценко в соцмережі.

Позивачем у цій справі виступив Фонд держмайна, який в січні 2016 року подав до суду через невиконань умов договору купівлі-продажу та концепції післяприватизаційного розвитку аеропорту Дніпра на нинішнього власника “Дніпроавіа” – ТОВ “Галтера”, яку ЗМІ пов’язують з олігархом Ігорем Коломойським.

Умови договору приватизації передбачали передачу державі злітно-посадкової смуги довжиною 2860 метрів і шириною 44 метрів, радіомаякової системи, земельних ділянок, на яких вони розташовані, для створення на їх базі державного підприємства.

Крім цього, повідомили в прокуратурі, підприємство не інвестувало передбачені угодами 739 млн. грн.

Розгляд даної справи було припинено з липня 2016 року по березень 2017 року зв’язку з тим, що в суді слухалася інша справа з питання “Дніпроавіа. 28 березня 2017 року Господарський суд Дніпропетровської області відновив слухання, а 30 березня прийняв рішення на користь Фонду держмайна.

Приватизація державних 94,5% акцій “Дніпроавіа” в складі однойменної авіакомпанії та аеропорту Дніпра відбулася на конкурсі 28 серпня 2009 року.
Як зазначає Avianews, тоді авіакомпанію разом з аеропортом за 59 млн. грн. продали ТОВ “Галтера”. Після підписання договору ТОВ “Галтера” взяло на себе зобов’язання щодо інвестування в аеропорт Дніпра 882,1 млн. грн., в тому числі 107 млн. Грн. на реконструкцію злітно-посадкової смуги, яку повинні були передати державі відповідно до пункту 11.1.2 договору. Однак на реконструкцію витратили лише 6 млн. 117 тис. грн., а загальний обсяг інвестицій з урахуванням індексу інфляції склав 142,15 млн. грн.

У 2015 році Фонд держмайна провів перевірку виконання умов договору купівлі-продажу акцій “Дніпроавіа” і виявив невиконання умов договору, про що було складено акт.

1 жовтня 2015 року Фонд направив ТОВ “Галтера” пропозицію про розірвання договору та прохання сплатити штраф і пеню в розмірі 221,4 млн. грн. за невиконання зобов’язань, передбачених договором, а також повернути акції “Дніпроавіа”.

ТОВ “Галтера” відмовилося це зробити і запропонувало продовжити термін зобов’язань до 2018 року, пояснивши це тим, що в 2009-2015 роках неодноразово змінювався орган, якому необхідно було передати смугу з обладнанням і земельними ділянками, а Дніпро позбавили права проведення Євро-2012 і Євробаскету-2015, а в 2014 році почалася АТО.

На даний момент рішення суду не вступило в законну силу. ТОВ “Галтера” може його оскаржити в Дніпропетровському апеляційному господарському суді.

Раніше аеропорт Дніпра неодноразово звинувачували в обмеженні конкуренції через недопуск або обмеження польотів інших авіакомпаній.
Секретар місцевого Дніпровського міськради В’ячеслав Мішалов порівнював ситуацію із “зашморгом для всього міста”.

Читайте також:
Кабмін прийняв рішення про перехід “Приватбанку” Коломойського
в повну державну власність

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна