НАТО: санкції проти Росії не знімуть, поки не віддасть Крим

 

 

НАТО продовжує діалог з Росією щодо ситуації в Україні і вважає виконання Мінських угод єдиною можливістю вирішити конфлікт на Донбасі.

Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг на прес-конференції у Брюсселі, де 30 березня зібралися міністрів закордонних справ країн Північноатлантичного Альянсу, повідомляє “Європейська правда“.

“Єдиний шлях для мирного вирішення – це виконання Мінських домовленостей і встановлення режиму припинення вогню. Також необхідно надати повний доступ спостерігачам ОБСЄ, щоб вони могли підтвердити відведення важкого озброєння”, – наголосив Столтенберг.

Він розповів, що на засіданні глави МЗС держав НАТО, а також міністри з Фінляндії та Швеції (які не входять в Альянс) та верховний представник ЄС з політики безпеки Федеріка Могеріні обговорювали спільний підхід до дій РФ.

“Надійна оборона і стримування забезпечує міцну основу для нашого діалогу з Росією і вчорашнє засідання Ради Росія-НАТО було наочною демонстрацією нашої прихильності до діалогу. Звичайно, цей діалог дуже складний. Вчора було дуже складне обговорення щодо України. Але ми досягли певного прогресу, наприклад, з питань передбачуваності, прозорості”, – зауважив Столтенберг у суботу.

Він також повідомив, що Північноатлантичний Пльянс надав Україні допомогу на суму близько 35 млн. євро через шість трастових фондів, започаткованих у 2015 році. Також були проведені навчання для понад 2 тисяч українських цивільних та військових.

Генсек НАТО зазначив, що в Харкові відкривається реабілітаційний центр для поранених військовослужбовців, медичну реабілітацію в якому оплачуватиме один із фондів НАТО.

“І союзники по НАТО також надають значну підтримку. Я вітаю рішення кількох союзників, які оголосили, що надаватимуть допомогу Україні після вибухів на складах зі зброєю у Балаклії. Це ще одна наочна демонстрація солідарності НАТО з Україною”, – додав Столтенберг.

У Брюсселі також відбулося засідання Комісії НАТО-Україна, в якій вперше взяв участь держсекретар США Рекс Тіллерсон, повідомляє УНІАН.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс підтверджує солідарність з Україною і не визнає незаконну анексію Росією Криму.

“Ми зустрічаємося сьогодні, щоб знову підтвердити солідарність НАТО з Україною, коли суверенітет і територіальна цілісність країни продовжує порушуватися агресивними діями Росії”, – наголосив Столтенберг.

“Союзники НАТО говорять в один голос: ми не визнаємо і не будемо визнавати незаконну анексію Криму”, – заявив він.

Також генсек зазначив, що союзники Альянсу стурбовані незначним прогресом у виконанні Мінських угод для досягнення мирного врегулювання на сході України.

“Насправді, з часу нашої останньої зустрічі у грудні, ситуація з безпекою погіршилася”, – заявив Столтенберг.

Про готовність залишати санкції проти Росії дійсними, аж доки Москва виконає умови Мінських угод і поверне України окупований Кримський півострів, від імені Сполучених Штатів Америки заявив і  державний секретар Рекс Тіллерсон.

Він також зазначив, що США “з тривогою” відзначають ескалацію насильства вздовж лінії зіткнення і неодноразові напади на цивільну інфраструктуру підтримуваних Росією сепаратистських сил, що створює підвищений ризик гуманітарної катастрофи”, – сказав Тіллерсон.

Він закликав Росію використати свій вплив на сепаратистів, щоб зупинити насильство, припинити кампанію нападів та залякування спостерігачів ОБСЄ, і полегшити доступ для виконання їхньої роботи.

 

Напередодні, 30 березня, в Брюсселі відбулося засідання Ради Росія-НАТО, на якому сторонам не вдалося досягти порозуміння щодо ситуації на сході Украни. Зокрема, в питанні відведення важких озброєнь і визнання Росією “паспортів”, виданих самопроголошеними “ДНР” і “ЛНР”.

Під час цього засідання держави НАТО вкотре заявили про рішучу підтримку суверенітету й територіальної цілісності України і запевнили, що в жодному разі не визнають незаконну анексію Криму Росією.

Під час засідання комісії сторони також обмінялися думками щодо занепокоєння Росії через розміщення ротаційних батальйонів альянсу в Польщі, Естонії, Латвії та Литві. Представники НАТО, в свою чергу, висловили стурбованість навчаннями “Захід” і “Кавказ”, а також російськими військовими маневрами в Криму.

Читайте також:

Тепер уряд не просто інформує, а просуває необхідність вступу України до НАТО, – Червак

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна