На Закарпатті заочно судитимуть росіянина, який вербував заробітчан для “сепарських” акцій

 

Служба безпеки почала спеціальне досудове розслідування щодо громадянина Росії за фактом вербування закарпатських заробітчан для автономістських акцій у регіоні.

“Співробітники Служби безпеки України викрили агентурну мережу російських спецслужб, організатори якої в Росії вербували закарпатських заробітчан для участі в проплачених акціях”, – інформує прес-центр СБУ.

Зазначається, що під час “семінарів” і “конференцій” під прикриттям громадської організації куратори від російської спецслужби відпрацьовували жителям регіону завдання, зокрема проведення агітації на підтримку автономізації Закарпатської області.

Співробітники спецслужби задокументували протиправну діяльність одного з керівників громадської організації – колишнього співробітника спецслужб РФ.

“У 2015 році він завербував декількох мешканців Закарпаття, які за гроші погодилися брати учать у перекритті в регіоні доріг, проведенні протестних акцій проти мобілізації, а також мітингів на підтримку автономізації області, створення фейкової республіки “Підкарпатська Русь”. Оперативники СБ України встановили, що куратор передавав агентам інструкції, в яких описувалися деталі організації необхідних Кремлю протестів – від місця проведення, кількості людей -до тексту гасел і вимог”, – зазначили у відомстві.

Дії громадянина Росії слідчі Управління СБУ в Закарпатській області кваліфікували за ч. 3 ст. 110-2 (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України) та ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України) Кримінального кодексу України.

Громадянин РФ оголошений у розшук. Стосовно нього розпочато спеціальне досудове розслідування, оскільки він постійно перебуває в Росії.

Нагадаємо, 29 березня СБУ припинила спробу перекриття дорога на Львівщині фейковими “поляками”, яких вербували зокрема на Закарпатті.

Читайте також:
СБУ Закарпаття попередила провокатора, який вішав русинський прапор на ОДА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна