Сбербанк купили інші росіяни. “Нацкорпус” знімає блокаду

 

Новими власниками українського дочірнього банку “Сбербанку” Росії стануть громадянин РФ та Британії Саїд Гуцерієв, син російського олігарха Михайла Гуцерієва (“Русснефть”), та ще один російський підприємець – Григорій Гусельников, який також має громадянство Великої Британії.
Це випливає з повідомлення латвійського Norvik Banka, яким володіє Гусельников.

“Сьогодні AS Norvik Banka і його основний акціонер, громадянин Великої Британії Григорій Гусельников підписали угоду про участь в інвестиційному консорціумі з придбання українського підрозділу російського “Сбербанку”. Мажоритарним акціонером нового консорціуму став громадянин Великої Британії Саїд Гуцерієв і білоруська компанія, що належить йому”, – йдеться в релізі Norvik Banka.

Як відомо, Григорій Гусельников (через Norvik Banka) купує 45%, Саїд Гуцерієв – 55%.

За словами Гуцерієва, “придбаний банк має чудову інфраструктуру: в його платформу попереднім власником – “Сбербанком” Росії – були вкладені сотні мільйонів доларів. Це солідна основа для розвитку і якісного зростання проекту”.

“Банку це дозволить зробити великий крок вперед і реалізувати багато передових проектів не тільки в Україні, а і в сусідніх країнах Європи”, – заявив він.

Як повідомляла “Новинарня“, ввечері 27 березня “Сбербанк” оголосив про продаж 100% акцій української “дочки” консорціуму інвесторів, до якого входять Norvik Banka і білоруська приватна компанія.

За даними російського “Коммерсанта“, Григорій Гусельников вів переговори зі “Сбербанком” про купівлю українського відділення і раніше, але тоді продавець міг диктувати свої умови і угода не відбулася.
“Ціна оголошеної вчора угоди невідома. Раніше потенційні покупці оцінювали українську “дочку “Сбербанку” в 450-680 млн. доларів”, – пише видання.

Як відомо, продаж ПАТ “Сбербанк” (Україна) відбувся на тлі громадських протестів проти роботи російських держбанків в Україні.
Водночас після повідомлення про продаж група активістів у вівторок вранці, 28 березня, почали розбирати бетонні блоки, якими раніше заблокували приміщення центрального відділення “Сбербанку” на вул. Володимирська, 46 у Києві.

Як відомо, активи “Сбербанку” складають чверть банківської системи Росії. Засновник та основний акціонер — Центральний банк Російської Федерації (Банк Росії, 51 % акцій).

Читайте також:
Нацбанк ввів санкції проти “дочок” російських банків

ПФУ припиняє виплати пенсій через “дочки” російських держбанків

Нагадаємо,в Україні триває громадянська кампанія проти функціонування філій російських банків із державним капіталом (VS Bank, БМ Банк, Сбербанк, ВТБ, Промінвестбанк та ін.), яку зокрема підтримує міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Як інформувала “Новинарня“, активісти “Азовського руху”, “Правого сектору” та ін. пікетували головний офіс “Сбербанку” в центрі Києва, вимагаючи припинення роботи фінансової установи країни-агресора. Активісти замурували центральний вхід до фінустанови бетонними блоками. Акції проти філій російських банків проходили і в регіонах.

Рада нацбезпеки ухвалила рішення щодо санкцій проти таких банків паралельно з блокадою “торгівлі з ОРДЛО”.

Раніше ЗМІ писали про те, що в Росії “Сбербанк” почав визнавати “паспорти” так званих “ДНР” і “ЛНР”.
Українська “дочка” фінустанови заявила, що не визнаватиме такі документи на території України.

27 березня – ще до оголошення про продаж – “Національного корпус” оголосив про тимчасове розблокування роботи відділень “Сбербанку” в Україні, зазначивши, що блокада успішно досягла завершення першого стратегічного етапу та анонсувавши наступний етап банківської блокади.
“Її масштаби розширяться до повного припинення роботи всіх філій кривавого “Сбербанку Росії” в Україні”, – сказано в повідомленні радикалів.

Читайте також:
НБУ готовий накласти санкції на “Сбербанк Росії” за паспорти ОРДЛО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна