Викраденого посадовця Укрзалізниці звільнили після 8 місяців полону; бандити затримані

 

Поліція затримала трьох викрадачів начальника Департаменту енергопостачання «Укрзалізниці» Валерія Людмирського, якого сьогодні, 27 березня, звільнили після восьми місяців утримання в заручниках, і перевірятиме їх на предмет зв’язків з ісламістськими угрупованнями.
Як передає УНІАН, про це голова Національної поліції України Сергій Князєв та його заступник, начальник поліції Києва Андрій Крищенко повідомили на брифінгу в Києві.

«Ми затримали трьох учасників правопорушення», – сказав Князєв. Він зазначив, що затримані є «громадянами закавказьких республік РФ, а також середньоазіатських країн».

«Ми вилучили в них вибухівку, велику кількість зброї, що свідчить про радикалізм цієї групи злочинців”, – додав Князєв.

Своєю чергою Крищенко зауважив, що «усі затримані – це молоді люди до 30 років». «Вони народжені у середньоазіатських республіках колишнього СРСР, закавказьких республіках. Один із них – наш громадянин України. Характерна ознака – наш громадянин прийняв іслам, неодноразово виїжджав до Туреччини, до Близького Сходу. Ця інформація теж буде перевірятися на участь в ісламістських угрупованнях», – зазначив Крищенко.

Як повідомив раніше міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у “Фейсбуці”, в результаті багатомісячної складної та кропіткої оперативно-розшукової роботи «поліція Київської області провела блискучу операцію і звільнила Валерія Людмирського, викраденого 18 липня 2016 року». 

Аваков нагадав, що начальник департаменту електропостачання «Укрзалізниці» Людмирський був викрадений під час прогулянки з собакою. Зловмисники застрелили собаку і під загрозою зброї змусили потерпілого сісти в їх автомобіль.

Пізніше викрадачі вступили в контакт з сім’єю з вимогою викупу в 10 мільйонів євро.

“Вісім місяців правоохоронці проводили гласне і негласне відпрацювання цього злочину, встановлювали коло осіб, які могли бути причетні, і місце, де міг утримуватися викрадений. Вчора вночі в приватному будинку в селі Фастовець Київській області правоохоронці виявили підвальну схованку-бункер, який складається з двох камер, обладнаний вентиляцією, освітленням, водопостачанням і каналізацією, броньованими дверима та постійним відеоспостереженням – приміщення явно спеціально готувалося для тривалого утримання заручників. У сусідній камері вилучено автомат Калашникова, магазини для нього, пістолети іноземного виробництва, підствольний гранатомет з гранатами і кілограм тротилу”, – йдеться в повідомленні.

За словами потерпілого, його били тільки під час викрадення, в інший час фізичних тортур не застосовувалося.

Аваков свідчить, що один із затриманих – дагестанець.

Проводяться заходи із розшуку та затримання організатора і замовника злочину.

Кримінальне провадження, раніше відкрите за статтею 115 (умисне вбивство), перекваліфіковано на статті 189 (вимагання) та 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення) КК України.

false

За даними слідства, організатор і члени його групи прибули в Україну легально в 2015 році і залишалися на території країни незаконно більше двох років. В ході реалізації злочинного задуму вони завербували громадянина України, мотивували його прийняти іслам, і за його сприяння купили приватний будинок в селі Фастовець Київської області. Потім у підвалі будинку було обладнано схованку-бункер з двома камерами для тривалого утримання заручників. Всього за 2015-2016 роки тільки в Київській області було здійснено 12 викрадень. В основному, потерпілими ставали забезпечені люди, за яких близькі виплачують величезні суми. Валерій Людмирський став першим державним чиновником, який був викрадений заради викупу.

Судячи з тривалої і ретельної підготовки і обладнання бункера, метою ОЗУ було системне викрадення і незаконне утримування людей з метою викупу.

Нацполіція перевіряє причетність встановлених учасників викрадення Валерія Людмирського до відомих міжнародних ОЗУ і звернулася до СБУ з проханням перевірити, чи мають фігуранти справи відношення до ісламських терористичних груп.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна