Найєм: У президента ще є можливість вийти із пастки закону про протидію корупції

 

Мустафа Найєм
народний депутат від Блоку Петра Порошенка, член партії “Демальянс”, журналіст

ПАСТКА ДЛЯ ПРЕЗИДЕНТА і як із неї вийти (FB)

Внесені вчора поправки до закону про протидію корупції, якими ставляться під удар громадські організації – це не випадковість і не плід хворої фантазії окремих депутатів. Це ініціатива, яка народилася і вже багато місяців обговорювалася безпосередньо в адміністрації президента – главою держави і його партнерами, осліпленими жагою помсти громадянському суспільству.

Це не чутки, не мої домисли. Це достовірний факт, який можуть підтвердити співробітники АП і члени так званої стратегічної сімки. Більше того, подібні поправки раніше вже намагалися провести через парламент, але за підписом іншого народного депутата. На жаль, шанована мною колега Тетяна Чорновіл стала всього лише сліпим інструментом у руках тих, із ким вона сама боролася, будучи поза парламентом.

В основі цих поправок лежить не турбота про країну або армію, а банальна помста громадянському суспільству. Тому самому громадянському суспільству, якому ще три роки тому Петро Порошенко, Олександр Турчинов, Арсеній Яценюк та Сергій Пашинський стоячи аплодували за розслідування по Межигір’ю, по тендерах на “Євро-2012”, вишках Бойка, схемах Злочевського, Клюєва, Курченко і сотень інших справ. Після Майдану матеріали цих розслідувань лягли в основу кримінальних справ, на яких успішно заробляє політичні очки вся нинішня команда.

Тепер перед Петром Порошенком стоїть дилема – глава держави потрапив в пастку, свідомо чи по тупості розставлену власною командою і власними партнерами по коаліції.

Якщо президент не підпише законопроект, вже через тиждень військовослужбовці підпадуть під відповідальність за неподання електронних декларацій і з 1.04 на них можуть бути складені протоколи корупції. Як верховний головнокомандувач ЗСУ президент не може поставити під удар тисячі учасників АТО. Це несправедливо і аморально, враховуючи відкрите нехтування до відповідальності за корупцію в тилу.

Якщо ж президент підпише закон, громадянському суспільству буде оголошена неприкрита війна. Під дію закону підпадуть усі НДО, які так чи інакше мають відношення до корупції, а також їх контрагенти – підприємства будь-якого виду власності, що надають їм послуги. Причому це також стосується організацій, що займаються моніторингом корупції в Міністерстві оборони, силових відомствах, державних закупівлях для армії і т.п. Не кажучи вже про те, що внесені поправки дозволять багатьом чиновникам-корупціонерам уникнути відповідальності, отримавши статус учасника бойових дій або вступивши у вищий військовий навчальний заклад.

Тобто, захищаючи військовослужбовців від електронного декларування, автори поправок автоматично поставили під удар тих, хто з першого дня війни критикував і продовжує критикувати державу за неефективне або злочинне використання оборонного бюджету.

Крім іншого ці поправки порушують саму логіку самого закону і загальноприйнятих міжнародних стандартів у сфері боротьби з корупцією. І в національному, і в міжнародному праві поняття “корупція” в першу чергу стосується конфлікту інтересів посадової особи, яка на порушення закону використовує свої владні повноваження з метою особистої вигоди. А новою редакцією закону співробітники НДО прирівнюються до чиновників, що суперечить здоровому глузду.

І на місці глави держави я б не плекав великих ілюзій, що виключення із законопроекту співробітників ЗМІ врятує і пом’якшить ситуацію. Крім того, що війна політиків і активістів сама по собі дуже благотворна для критики і освітлення, в Україні багато журналістів є членами НГО, а громадянське суспільство і ЗМІ активно співпрацюють між собою.

Який вихід із ситуації

У Петра Порошенка все ще є можливість вийти сухим з ​​цього болота. Президент може підписати внесений закон, але одночасно, в той же день внести до Верховної Ради невідкладний законопроект, який скасує неприйнятні поправки, внесені парламентом.

Можу навіть підказати аргументи. Глава держави, як Головнокомандувач, вносячи свої поправки хотів врегулювати ситуацію тільки щодо військовослужбовців. Все інше депутати внесли, прикриваючись ініціативою і благими намірами глави держави, за які самі і повинні нести відповідальність.

Якщо такий законопроект з’явиться в залі за підписом президента, є шанси, що за нього проголосує БПП. Інтуїція й особисті контакти підказують, що голоси дадуть також Радикальна партія й значна частина Народного фронту, яка спочатку була проти цих поправок. Разом із голосами Самопомочі й Батьківщини цього буде достатньо, щоб скасувати маразм, проголосований разом із регіоналами.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна