Справу про держзраду Януковича передано до суду

 

Головна військова прокуратура у вівторок, 14 березня, передала до суду для заочного засудження кримінальне провадження за обвинуваченнями у державній зраді колишнього президента України Віктора Януковича.
Про це на прес-конференції повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко.

“Сьогодні, як ми і обіцяли, представники Генеральної прокуратури, військової прокуратури передали справу Віктора Януковича в суд”, – сказав він.

“Ця подія, по-моєму, є безпрецедентною не тільки тому, що це перший процес над президентом Української держави. Я вважаю цю подію дуже важливою, тому що це вперше суд Української держави розгляне звинувачення в державній зраді лідера, якого вибрала нація. І суд винесе свій вердикт не через 50, не через 100, не через 300 років після зради, а буквально по гарячих слідах скоєного тяжкого злочину у вигляді державної зради”, – заявив генпрокурор.

Обвинувачення в суді у справі про держзраду Януковича представить прокурор Руслан Кравченко.

“Символічно, що це звинувачення буде представляти військовий прокурор Руслан Кравченко. Сьогодні йому виповнюється 27 років. Це майже ровесник Української держави. І для мене дуже важливо, що саме він буде захищати честь і гідність української нації та держави в суді проти того, кого ми звинувачуємо в державній зраді, Януковича Віктора Федоровича”, – сказав Луценко.

Вина Януковича у скоєнні державної зради буде доведена за європейськими стандартами, у відкритому змагальному прозорому процесі, зазначив генпрокурор.

“Ми як сторона обвинувачення будемо роботи все, щоб цей процес саме такий і був і завершився результативно. Щоб закон і справедливість відчула всі Україна”, – заявив Луценко.

За його словами, йдеться зокрема про заклик Януковичем російських військ для окупації України.
Як відомо, відповідний лист було продемонстровано на Радбезі ООН, його надано Генпрокуратурі України.

“Саме страх перед українським народом гнав його до підписання цього ганебного документа. Саме цей страх не дає йому і сьогодні приїхати до Києва, незважаючи на всі заяви про те, що ми маємо можливість почати якийсь інший вид слідства. Ні. На сьогоднішній день за рішенням суду, згідно чинному українському законодавству, Віктор Янукович, який перебуває на території РФ, постане перед судом у заочному засудженні. Він буде мати захист, він буде мати всі процесуальні можливості, крім особистої присутності в суді, якого він через свій особистий страх уникає”, – заявив Юрій Луценко.

Прокурор Головної військової прокуратури Руслан Кравченко запевнив, що доказів для доведення вини у слідства достатньо.

“Обвинувачений Янукович вчинив протиправні дії, спрямовані проти свого народу, проти своєї держави. Відповідно до зібраних доказів, я вважаю як державний обвинувач, що цих доказів достатньо для доказу вини в суді і все буде зроблено для доказування, подання всіх доказів. Будуть представлені всі свідки, вони дадуть свої свідчення, будуть представлені всі речові докази, документи, зібрані під час здійснення спеціального попереднього розслідування, всі висновки експертів і фото-, відеодоказів”, – сказав Кравченко.

Раніше 14 березня захист Януковича заявив про чергову “спробу неправомірного вручення обвинувального акту у справі про державну зраду”.

Як раніше інформувала “Новинарня“, екс-президента-втікача Віктора Януковича підозрюють у державній зраді, пособництві в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території України, а також пособництві у веденні агресивної війни.
Також Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ в Україні, зокрема щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013-го до лютого 2014 року, щодо масових убивств активістів Майдану, а також за фактом захоплення ним державної влади 2010 року. Наразі жодне з цих проваджень не розглядається в судах по суті.

У січні 2017 року Печерський районний суд Києва надав дозвіл на заочне досудове розслідування щодо Януковича.

Наприкінці листопада 2016 року Янукович як свідок давав свідчення у форматі відеозв’язку у справі щодо п’ятьох бійців розформованого спецпідрозділу “Беркут”, заявивши, що досі вважає себе президентом.

Віктор Янукович утік із України в лютому 2014 року після подій Революції Гідності та масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві, відтоді він переховується на території Росії.

У грудні генпрокурор Юрій Луценко анонсував суд над Януковичем наприкінці 2016-го або на початку 2017 року.

Читайте також:
Генпрокуратура точне не знає, де в РФ живе Янукович. Москва дезінформує

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна