На зруйнований противником стовбур шахти “Бутівка” знову піднімають величезний прапор України. ФОТО

 

Різниця і часі між двома світлинами руїн будівель шахти «Бутівка-Донецька» (околиця міста Донецьк) – усього декілька діб.

На першому знімку – металеві конструкції підйомного ствола шахти, хоча й ушкоджені, але ще стоять:

 

На іншому – верхівка металевої башти вщент зруйнована влучанням танкового снаряда випущеного бойовиками по позиціях сил АТО.

Зі слів військовослужбовців Збройних сил України, які несуть службу на бойових позиціях у цьому районі, не було дня, щоби бойовики хоча б декілька разів не порушили Мінські домовленості.

Обстріли ведуться не лише з мінометів. На Авдіївському напрямку проросійські терористи застосували озброєння танка та артилерію великого калібру.

З особливою методичністю ворог поливав сталлю та свинцем шахту «Бутівка-Донецька» не лише щоб остаточно зрівняти із землею будівлі гірничо-видобувного підприємства. Бойовиків дуже дратував український прапор, який наші воїни встановили на самій верхівці підйомного ствола.

Командир підрозділу з позивним «Базальт» зазначив, що українські піхотинці відшукали національну святиню серед металевих уламків.

Полотнище Державного Прапора України майже не постраждало – лише декілька дрібних дірочок від уламків танкового снаряду, написав для прес-служби штабу АТО в “Фейсбуці” Володимир Скоростецький.

Врятований із завалів прапор

– Ми збережемо це знамено і, повірте, прапор України ще майорітиме над звільненим від загарбників і проросійських терористів Донецьком, – каже військовослужбовець.

Водночас прес-служба 72-ї бригади ЗСУ, яка обороняє рубіж “Бутівки” повідомляє подробиці: “Сьогодні (27 лютого) ворожий танк знов обстріляв наші позиції і влучив у залізну башту – вентиляційний ствол шахти “Бутівка”. На цей час конструкція була вже сильно пошкоджена обстрілами, ледь трималася і була аварійнонебезпечною.

Трохи сумно, що знищено такий “арт-об’єкт”, коло якого журналісти полюбляли записувати свої репортажі, а волонтери фоткалися як коло символу “Бутівки” – та більше ніякого смислового чи військового навантаження споруда не несла, хіба що як основа для прапора.

Освячений патріархом Філаретом великий прапор України з державною символікою бійці вирятували з-під уламків башти. До того ж, тиждень тому волонтери з Солонянщини подарували їм ще більшого, шестиметрового прапора.
Тож все буде добре. І ми переможемо, звичайно”.

“Шестиметровий прапор з Солонянщини для Бутівки – вже на Бутівці. Чекаємо лиш сприятливої погоди, щоб піднести його якнайвище”, – інформує 72 омбр.

фото: Леонід Матюхін, Володимир Скоростецький, 72 омбр

Читайте також:
Через обстріли бойовиків обвалилась шахта “Бутівка”, є загиблі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна