Щодо “торговця Кримом” Артеменка порушили справу за держзраду. “Це арештна стаття”

 

Генеральна прокуратура України відкрила провадження щодо народного депутата Андрія Артеменка за статтею про державну зраду.
Про це на спільній прес-конференції з головою СБУ у вівторок, 21 лютого, заявив генпрокурор Юрій Луценко.

Дещо раніше він оприлюднив у соцмережі документ, з якого випливає, що відомості про правопорушення внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань 21 лютого.
Провадження відрите за ч.1 ст. 111 ККУ про державну зраду, а саме – “перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України”.
Санкція такої статті – позбавлення волі на строк від 10 до 15 років.

 

Артеменка підозрюють у наданні Росії – за змовою з представниками РФ – допомоги у проведенні підривної діяльності проти України шляхом заклику до передачі анексованого Криму “в довгострокову оренду”.

Зазначається, що досудове розслідування веде прокуратура АР Крим, що працює в системі ГПУ (оскільки йдеться про пропозицію “здати” Крим).

На прес-конференції Юрій Луценко зазначив, що найближчим часом Артеменка викличуть до слідчого та допитають про передачу ним владі США плану вирішення “українського питання”.

При цьому, відповідаючи на запитання ЗМІ, генеральний прокурор спрогнозував, що внесе подання до Верховної Ради про зняття недоторканності з Андрія Артеменка.

“Із великою часткою ймовірності я скажу, що подання буде внесене”, – сказав Юрій Луценко.

За його словами, головне запитання до Артеменка стосуватиметься тієї частини плану, де йдеться про те, що він узгодив цей план із помічниками російського президента.

“У разі, якщо депутат не з’явиться, ми підготуємо всі необхідні матеріали і звернемося до Верховної Ради про притягнення до кримінальної відповідальності”, – зазначив генпрокурор.

“Якщо він з’явиться і надасть покази, це ще не означає, що ми не внесемо подання. Це арештна стаття”, – підкреслив Луценко.

Як писала “Новинарня“, минулого тижня американське видання The New York Times повідомило, що український парламентарій від Радикальної партії Ляшка” Андрій Артеменко передав тоді ще раднику президента США Трампа з питань нацбезпеки Майклу Флінну план нормалізації відносин між Україною і Росією для скасування санкцій із РФ.
Цей план нібито передбачає виведення російських військ зі Сходу України та референдум про передачу Криму в оренду Росії на термін 50 чи 100 років.

Після появи цієї інформації Артеменка зі скандалом виключили із фракції Радикальної партії, а голова РПЛ Олег Ляшко вимагав від нього скласти депутатський мандат.

Артеменко відмовився складати мандат і заявив, що він “формально став консультантом” з ініціативи американської сторони.

Юрист Трампа Майкл Коен підтвердив, що бачився з Феліксом Сетером та Андрієм Артеменком у січні, але заперечив, що вони передали йому план з урегулювання ситуації в Україні для Майкла Флінна.
Після цього Флінн пішов у відставку через звинувачення у несанкціонованих контактах з Росією.

Нардеп Сергій Лещенко заявив, що “план Артеменка” насправді є планом Льовочкіна/Бойка і Суркова (радника президента РФ Путіна, який курирує питання Донбасу).

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна