До дня народження Сущенка презентували виставку його картин, лист та фільм “В’язні Кремля”. ВІДЕО

 

У клубі Кабінету Міністрів у Києві в понеділок, 6 лютого, відбулася презентація фільму каналу UATV “В’язні Кремля”, присвяченого незаконно заарештованому в Росії журналісту агенції “Укрінформ” Роману Сущенку, та відкрилася виставка його картин і фоторобіт.

Подивитися фільм “В’язні Кремля” прийшли представники дипломатичного корпусу та міжнародних організацій, акредитовані в України, повідомляє “Новинарня” з посиланням на “Укрінформ”.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін сподівається, що свій наступний день народження – 8 лютого – Роман Сущенко проведе на свободі.

“Я дуже хотів би поздоровити Романа з днем народження. Хоча ми віримо в прикмети – і заздалегідь це не робиться. Я дуже сподіваюсь, що наступного разу ми зробимо це і просто потиснемо йому руку – за те, що він зробив для всіх нас”, – підкреслив Клімкін, згадавши інтерв’ю, яке в нього брав Роман.

Щодо фільму “В’язні Кремля”, міністр сказав, що це “реальна особиста історія”, яку МЗС буде поширювати.

Як зазначила перша заступниця голови Верховної Ради, уповноважена президента з мирного врегулювання конфлікту на Сході Ірина Геращенко, захід проводиться до дня народження журналіста – 8 лютого.

“Ключ від в’язниці – чи тієї, де сидить Роман у Лефортово, чи це Сибір, де перебувають сьогодні українці Сенцов і Кольченко, чи це наші герої, які перебувають у Макіївській колонії – знаходиться в Кремлі”, – підкреслила Геращенко.

Вона зазначила, що для того, щоб витягти наших в’язнів якнайшвидше, потрібен тиск на Росію, потрібна солідарність зусиль всіх, хто долучений до цих перемовин, а це дипломати, мінська група, СБУ і наші міжнародні партнери.

Водночас Геращенко наголосила, що немає жодних міжнародних зустрічей, перемовин Президента, де б не ставилася тема політв’язнів.

Міністр інформаційної політики Юрій Стець підкреслив, що українська сторона докладає максимум зусиль, аби журналіст Сущенко повернувся на Батьківщину.

На заході також були присутні родина журналіста – дружина Анжела й дочка Юлія – та його адвокат Марк Фейгін.

Дочка Романа Сущенка Юлія та дружина Анжела

Юлія Сущенко зачитала лист батька, адресований президенту, дипломатам, парламентаріям, колегам, друзям та рідним.

У листі журналіст запевняє, шок вже минув і на зміну йому прийшли спокій та впевненість.

“Час, проведений у в’язниці, дозволив критично осмислити буття, оцінити реальність та добре подумати над майбутнім. Уривчасті крихти інформації з волі подарували іскру надії, а згодом – зустрічі з адвокатом та нашим консулом. Візити правозахисників та відверті листи небайдужих людей посилили це відчуття”, – пише Сущенко.

Світ не має права на слабку реакцію по відношенню до Росії, що незаконно ув’язнила журналіста Сущенка, оскільки насправді йдеться про залякування всіх журналістів, не лояльних до політики і дій Кремля.
Таке переконання висловив генеральний директор агенції “Укрінформ” Олександр Харченко під час презентації фільму “В’язні Кремля”.

“Чому незаконний арешт Романа – це справа не лише його родини і “Укрінформу”, де він працював? Тому, що кожного разу такими арештами Росія випробовує, як далеко вона може зайти в своїх агресивних намірах і своїх діях. І слабка реакція України і світу на це означала б “зелене світло” для таких дій Росії. Особливо по відношенню до журналіста, акредитованого при країнах ЄС. Означала б залякування всіх журналістів, незалежно від громадянства, хто критикує Росію, хто піддає критиці дії Кремля. І тому ми не маємо права на таку слабку реакцію”, – наголосив Харченко.

Водночас він зазначив, що сьогоднішні об’єднані зусилля української влади, українського громадянського суспільства і міжнародної спільноти дають впевненість у тому, що можна домогтися звільнення Сущенка.

Картина Романа Сущенка

В експозиції клубу Кабміну – 20 фоторобіт Романа Сущенка, переважно («Париж – місто вогнів», «Мости Парижа», «Дюна Піла», «Прованські дворики» та ін.), а також фото картин, намальованих власкором “Укрінформу”.
зазначається, що незабаром виставку буде відкрито для всіх охочих.

Як повідомляла “Новинарня“, власного кореспондента “Укрінформу” у Франції Романа Сущенка з порушенням міжнародних правил затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.
7 жовтня йому було висунуто обвинувачення в “шпигунстві” на користь Головного управління розвідки Міноборони України. Київ категорично відкидає такі обвинувачення.
Суд в Москві вкотре продовжив термін перебування під вартою до 30 квітня 2017 року.

Роман Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві “Укрінформ” з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції – з 2010 року.

Читайте також:
ПАРЄ ухвалила резолюцію щодо захисту журналістів, закликавши Кремль звільнити Сущенка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна