Під тиском вулиці уряд Румунії скасував амністію корупціонерів

 

Уряд Румунії в неділю, 5 лютого, скасував постанову про внесення поправок у Кримінальний кодекс та про амністію для корупціонерів, що призвела до масових протестів по всій країні. Про це повідомляє “Європравда” з посиланням на Romania TV.

Зазначається, що кабмін РР на позачерговому засіданні прийняв рішення відкликати постанову, яка вносила зміни до Кримінального кодексу і закону про помилування та амністію.

Як заявив напередодні прем’єр-міністр Сорін Гриндяну, він вирішив піти на такий крок, щоб не поглиблювати розкол у суспільстві.

Як відомо, уряд Румунії 31 січня, попри масові протести, ухвалив постанову, що декриміналізувала низку злочинів й дозволяла багатьом корупціонерам уникнути відповідальності.
Постанова зокрема декриміналізує корупційні діяння та випадки перевищення повноважень та зловживання службовим становищем, якщо збитки не перевищують 200 тисяч леїв (47 800 доларів).
Необхідність амністії для окремих категорій злочинців в уряді раніше пояснили переповненістю в’язниць.

Єврокомісія 1 лютого виступила з жорстким попередженням до уряду Румунії через прийняту постанову і наголосила на необхідності незворотного прогресу у боротьбі з корупцією.

Постанова уряду спричинила масові маніфестації по всій країні, про які писала “Новинарня“:

У Румунії пройшли багатотисячні протести проти амністії корупціонерів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна