Президент нагородив ще майже сотню учасників АТО, з них 34 – посмертно

 

Президент Петро Порошенко у п’ятницю, 3 лютого, підписав черговий указ про нагородження героїв АТО.
Як передає “Новинарня“, указом №23/2017 “Про відзначення державними нагородами” за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку нагороджено 94 військовослужбовців Збройних сил України та Національної гвардії України. З них 34 – відзначені посмертно.

За особисту мужність і героїзм, виявлені при виконанні військового обов’язку в умовах пов’язаних з ризиком для життя орденом Богдана Хмельницького І ступеня нагороджений командир розвідувального взводу 24-го окремого штурмового батальйону Сухопутних військ ЗС України, молодший лейтенант Юрій Гуртяк (посмертно).

Зазначається, що Юрій Гуртяк брав участь у Революції гідності на Майдані. Після цього, разом із патріотами Сєвєродонецька, Щастя, Старобільська, Металіста, Ново-Айдара, організували “Самооборону” Луганської області для протистояння спробам сепаратизму. З перших днів формування батальйону “Айдар” у травні 2014 року увійшов до лав добровольців, які виступили на захист територіальної цілісності України. В дуже короткий період опанував військову спеціальність стрільця, гранатометника, коригувальника та навідника БМП-1.

Молодший лейтенант Гуртяк виконував бойове завдання з оборони села Трьохізбенка, міста Щастя. З грудня 2014-го по червень 2015 року брав участь в укріпленні 29-го блокпоста на Бахмутівському шляху. З червня по серпень 2015 року брав бойову участь в утримуванні позиції біля села Кримське. З жовтня 2015-го був на посаді командира розвідувального взводу виконував бойові завдання поблизу селища Новгородське, сіл Тарамчук, Новомихайлівка Донецької області.

11 липня 2016 року, згідно бойового наказу командира батальйону, спільна група у складі двох військовослужбовців інженерно-саперного взводу та п’ятьох розвідників під керівництвом молодшого лейтенанта Гуртяка, вийшла для мінування ймовірних шляхів проходу ворожих диверсійно-розвідувальних груп (ДРГ). Юрій Гуртяк разом із сапером Ярославом Комаровим перебував у передовому дозорі попереду основної групи. Під час просування по місцевості група потрапила у засідку ворожої ДРГ та була обстріляна з боку противника.
При відході групи Комаров підірвався на ворожій міні та загинув на місці. Молодший лейтенант Гуртяк, почувши характерне клацання спрацювання механізму міни, попередив основну групу прикриття про спрацювання, але сам не встиг залягти. Він отримав численні тяжкі осколкові поранення.
Незважаючи на важке поранення, Юрій Гуртяк самостійно витягнув тіло побратима в безпечне місце, але від отриманих поранень, не сумісних із життям, загинув і сам.
“Своїм героїчним вчинком молодший лейтенант зберіг життя особовому складу основної групи”, – зазначено в поданні.

У Сєвєродонецьку – рідному місті Юрія Гуртяка, і Східно-українському національному університеті ім. В. Даля відкрито меморіальну дошку на його честь.

Серед нагороджених орденом “За мужність” ІІІ ступеня – оператор протитанкового відділення взводу вогневої підтримки десантно-штурмової роти 501 окремого батальйону морської піхоти 36 окремої бригади морської піхоти Військово-Морських Сил ЗСУ старший матрос Олександр Бойко (посмертно).

3 15 жовтня по 9 листопада 2016 року військовослужбовець виконував бойові завдання в рамках проведення антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей, бойові завдання з охорони та оборони села Чермалик Волноваського району Донецької області, ніс службу на передових позиціях та неодноразово, виявляючи рішучість, мужність та героїзм, вступав у збройне протистояння з бойовиками, які намагалися захопити позиції українських військових.

9 листопада 2016 року під час виконання бойового завдання на передовому спостережному посту взводного опорного пункту в районі Чермалика потрапив під щільний мінометний та кулеметний вогонь ворога та отримав несумісні з життям вогнепальні осколкові проникаючі поранення.

За бездоганне виконання військового та службового обов’язку, виявлену при цьому доблесть і честь орденом «За мужність» II ступеня нагороджений снайпер відділення механізованого взводу механізованої роти батальйонно-тактичної групи 93-ї окремої гвардійської механізованої бригади оперативного командування «Південь» Сухопутних військ ЗС України старший солдат Олег Посохов.

З 8 липня 2014-го по 13 березня 2015 року Посохов виконував завдання в зоні АТО у Донецькій області. Старший солдат брав участь в боях за місто Піски та міжнародний аеропорт Донецька. 21 липня 2014 року під час боїв за Піски отримав вогнепальне поранення у груди, а після одужання, повернувся до підрозділу та активно брав участь в бойових діях по утриманню Донецького аеропорту.

Старший солдат Посохов, 4 вересня 2014 року під час несення служби на позиції, взяв безпосередню участь в захопленні в полон шістьох бойовиків із командирами підрозділу «Кальміус» та затриманні автомобіля «Урал» з артилерійськими боєприпасами.
5 вересня 2014 року, під час чергової атаки противника, вступив у нерівний бій та знищив гранатометний розрахунок противника. В бою отримав вогнепальне поранення в обличчя (опік обличчя та багато дрібних осколкових поранень голови). Відмовився від евакуації. Під час бою знищив кулеметний розрахунок та снайпера противника, отримав ще одне осколкове поранення голови і втратив зір на одне око, після чого був евакуйований.
Після одужання Олег Посохов знов приєднався до виконання завдань у складі підрозділу.
З 26 січня по 12 березня 2015 року під час оборони міста Піски на позиці «Буран » знищив п’ять солдат противника у бойових зіткненнях. Мужньо виконував обов’язки до ротації підрозділу.

Медаллю «Захиснику Вітчизни» нагороджений старший стрілець парашутно-десантного відділення парашутно-десантного взводу парашутно-десантної роти парашутно-десантного батальйону 25-ї окремої повітрянодесантної бригади Високомобільних десантних військ ЗСил України молодший сержант Артем Білецький.

У серпні 2013 року Білецький призваний на військову службу за контрактом до Збройних сил України. Відтоді, починаючи з травня 2014-го, протягом шести ротацій брав участь в АТО на території Донецької області. Під час виконання завдань по захисту державних інтересів України виявляє високий рівень професіоналізму, хоробрість, самовідданість і мужність.
З 20 жовтня 2016 року у складі штатного підрозділу виконував бойове завдання на лінії бойового зіткнення з противником в районі селища Зайцеве Донецької області. 27 жовтня 2016 року під час бою в результаті влучання гранати від 73-мм станкового протитанкового кулемету СПГ-9 у вогневу позицію ротного опорного пункту зі сторони бойовиків отримав осколкове поранення правої руки, але після отримання першої медичної допомоги продовжив виконувати бойове завдання до кінця бою.

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №23/2017

Про відзначення державними нагородами України
За особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку постановляю:

у Збройних Силах України:

Нагородити орденом Богдана Хмельницького І ступеня

ГУРТЯКА Юрія Олександровича (посмертно) — молодшого лейтенанта

Нагородити орденом Богдана Хмельницького III ступеня

ГОЛЕМБЙОВСЬКОГО Руслана Михайловича (посмертно) — солдата

ЛЕСНЯКА Дениса Ігоровича (посмертно) — майора

МАРТЕНКА Володимира Миколайовича (посмертно) — старшого лейтенанта

СТАДНИКА Миколу Степановича (посмертно) — старшого прапорщика

ЯРОВЦЯ Максима Олександровича (посмертно) — лейтенанта

Нагородити орденом «За мужність» II ступеня

ПОСОХОВА Олега Олексійовича — старшого солдата

Нагородити орденом «За мужність» III ступеня

АРТЕМЕНКА Михайла Вікторовича (посмертно) — солдата

БОЙКА Олександра Борисовича (посмертно) — старшого матроса

БРАЖНИКА Володимира Анатолійовича (посмертно) — солдата

ВЛАСЮКА Романа Вікторовича (посмертно) — сержанта

ГРІШИНА Ігоря Анатолійовича (посмертно) — молодшого сержанта

ДАНІЛОВА Володимира Георгійовича (посмертно) — старшого сержанта

ДЗЮБАНА Максима Мирославовича (посмертно) — солдата

ЗБИЦЬКОГО Максима Володимировича (посмертно) — солдата

ІРЖИКА Юрія Івановича (посмертно) — молодшого сержанта

КАЛИНЮКА Олексія Сергійовича (посмертно) — солдата

КАПЛУНА Олександра Петровича (посмертно) — старшого солдата

КРАВЧЕНКА Олега Вікторовича (посмертно) — старшого солдата

КРУТОФІСТА Віталія Івановича (посмертно) — солдата

КУЗІНА Ігоря Михайловича (посмертно) — матроса

ЛАШКУЛА Віталія Леонідовича (посмертно) — старшого солдата

МАГЛЬОНУ Володимира Петровича (посмертно) — солдата

МАКСИМЦЯ Романа Миколайовича — старшого солдата

МЕЛЬНИЧУКА Федора Вікторовича (посмертно) — сержанта

МИХАЙЛЕНКА Віталія Ігоровича (посмертно) — солдата

НЕСТЕРЕНКА Андрія Вячеславовича (посмертно) — старшого солдата

ПАНАСЮКА Юрія Володимировича (посмертно) — старшого сержанта

РОМАНЕНКА Дмитра Васильовича (посмертно) — старшого солдата

СИЗОВА Олександра Олександровича (посмертно) — солдата

СЛОМЧИНСЬКОГО Максима Олеговича (посмертно) — молодшого сержанта

ХОДОРОВСЬКОГО Сергія Леонідовича (посмертно) — сержанта

ШОСТАКА Віталія Вікторовича (посмертно) — солдата

ЮРДИГУ Олега Степановича (посмертно) — молодшого сержанта

Нагородити орденом Данила Галицького

КОВТУНА Василя Анатолійовича — полковника

Нагородити медаллю «За військову службу Україні»

ЛОПАТУ Віталія Михайловича — прапорщика

ПЕРЕЛЕВКА В’ячеслава Олександровича — солдата

РОЗУМІЯ Вадима Віталійовича (посмертно) — полковника

Нагородити медаллю «Захиснику Вітчизни»

АГАПІТОВА Олександра Валентиновича — солдата

АЗОВСЬКОГО Юрія Олександровича — старшого сержанта

АМБРОСЕНКОВА Андрія Володимировича — старшого сержанта

БАРДЕНКА Вадима Ігоровича — солдата

БЕБЕКІНА Юрія Юрійовича — старшого солдата

БІЛЕЦЬКОГО Артема Юрійовича — молодшого сержанта

БІЛЕЦЬКОГО Михайла Юрійовича — сержанта

БОГДАНОВА Олександра Анатолійовича — старшого сержанта

БОНДАРЯ Володимира Віталійовича — старшого солдата

БУЛОЧНІКОВУ Інну Миколаївну — старшого матроса

ВАСИЛЬЄВА Дмитра Володимировича — молодшого сержанта

ВЕРЕТЕННІКОВА Володимира Євгеновича — старшого солдата

ВИХОВАНЦЯ Сергія Івановича — старшого матроса

ГЕРИКА Вячеслава Едуардовича — сержанта

ДАРІЄНКА Романа Миколайовича — старшого сержанта

ДЕМИДОВА Віталія Анатолійовича — старшого солдата

ДРОЩУ Василя Миколайовича — старшого сержанта

ЖИЛУ Василя Олександровича — солдата

ЗАБІГАЯ Юрія Юрійовича — старшого солдата

ЗЕЛЮКІНА Олександра Володимировича — молодшого сержанта

ЗМІЇВСЬКОГО Сергія Анатолійовича — солдата

ІВАХНЕНКА Антона Олександровича — матроса

КАРПОВА Єгора Сергійовича — солдата

КАСЬКОВА Сергія Юрійовича — старшого сержанта

КІЗІЯРОВА Дмитра Анатолійовича — підполковника

КЛОСА Василя Ярославовича — старшого лейтенанта

КОНЬКА Леоніда Олександровича — сержанта

КРИЖАНОВСЬКОГО Павла Петровича — старшого лейтенанта

КУЛИКА Дмитра Анатолійовича — солдата

ЛАВРІВА Олексія Богдановича — матроса

ЛЕВЕНЦЯ Олексія Павловича — старшого солдата

ЛОПАТКА Ярослава Вікторовича — солдата

МАЗУРОВА Ігоря Анатолійовича — старшого лейтенанта

МАЛОГОЛОВОГО Іллю Ігоровича — матроса

МАНИЧКА Сергія Віталійовича — старшого солдата

МАРТИНА Мар’яна Петровича — старшого сержанта

МАРЮЩЕНКА Сергія Павловича — молодшого сержанта

МАТІКУ Максима Павловича — старшого матроса

МЕЛЬНІЧУКА Дмитра Вікторовича — матроса

МІГУСОВА Віталія Валерійовича — солдата

МУЗИЧИШИНА Миколу Володимировича — сержанта

ПАДАЛКІНА Антона Олександровича — молодшого сержанта

РАЙСЬКОГО Олександра Євгенійовича — старшого солдата

СЕМИКІНА Сергія Петровича — молодшого сержанта

СІКОРАКУ Юрія Миколайовича — матроса

СТОЛЯРЕНКА Андрія Володимировича — молодшого лейтенанта

ТОДОРІВА Сергія Михайловича — старшого сержанта

ФАЗИКОША Андрія Юрійовича — молодшого сержанта

ФЕДОРОВА Іллю Сергійовича — сержанта

ШАЙДУЛОВА Максима Сергійовича — матроса

ШЕВЧЕНКА Івана Вікторовича — старшого солдата

ШКАРУПУ Юрія Сергійовича — матроса

ШУТКОВА Юрія Павловича — солдата

в підрозділах Національної гвардії України:

Нагородити орденом «За мужність» III ступеня

ЛУК’ЯНЧЕНКА Володимира Валерійовича (посмертно) — лейтенанта медичної служби

Нагородити медаллю «За військову службу Україні»

ВАЩЕНЮ Сергія Ростиславовича — молодшого сержанта

ТЕРЕЩЕНКА Сергія Олександровича — прапорщика.

Президент України П.ПОРОШЕНКО

3 лютого 2017 року

Читайте також:

Президент присвоїв Героя України посмертно Андрію Кизилу та нагородив інших героїв Авдіївки

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна