В’ятрович відповів Качинському щодо засудження УПА як умови україно-польських відносин

 

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович прокоментував заяву голови урядуючої партії Польщі “Право і справедливість” Ярослава Качинського про те, що майбутнє українсько-польських відносин залежить ставлення України до своєї історії, зокрема до УПА.

“Від народу, що воює за свободу, зректися героїв, які захищали її в минулому, вимагає лиш той, хто не бачить цей народ вільним у майбутньому”, – написав голова УІНП на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

Прес-служба Інституту також нагадає, що у 2017 році виповнюється 75 років від часу створення української підпільної армії УПА та польської підпільної Армії крайової. “В обох країнах ці формації визнані на державному рівні, але факт визнання в Україні упівців серед борців за незалежність викликає обурення окремих політичних середовищ Польщі”, – констатують в УІНП.

“Досі неясно, чи Україна піде у напрямку, який для Польщі є неприйнятним, тобто підтримки своєї історичної легітимності на традиції УПА, на традиції організації, яка вчиняла жахливі злочини проти поляків, або ж відмовиться від цього шляху”, – сказав Ярослав Качинський напередодні в інтерв’ю “Радіо Ряшів”.

Як інформувала “Новинарня“, в липні 2016 року Сейм Польщі встановив 11 липня днем пам’яті жертв геноциду, “вчиненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої у 1939-1945 рр.”.
У відповідь Верховна Рада 8 вересня засудила дії польського парламенту, заявивши, що вони “спрямовані на перегляд результатів співпраці, які були досягнуті під час конструктивного українсько-польського діалогу за останні десятиліття”.

Читайте також:
Польське МЗС застерегло Україну святкувати 75-річчя УПА.
Але Рада вже прийняла постанову

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна