Порошенко в Берліні: стурбованість, санкції, відданість мінським угодам

 

Канцлер Німеччини Ангела Меркель висловила стурбованість ситуацією на Донбасі.
Про це вона сказала вдень 30 січня на спільному з президентом Петром Порошенко брифінгу перед їх двосторонньою зустріччю в Берліні.

“За останні години ми знову дізналися, що режиму припинення вогню фактично не існує, що знову гинуть солдати. Я повинна сказати, що ситуація на лінії розмежування викликає занепокоєння” – сказала Меркель на брифінгу, який транслював “5-й канал”.

Німецький канцлер також підтвердила відданість мінським домовленостям і “нормандському” формату.

“Ми віримо в те, що нормандський формат – це правильний шлях, і ми будемо й надалі його дотримуватися, незважаючи на перепони, які існують, щоби домогтися миру в Україні, політичної стабільності та територіальної цілісності”.

Петро Порошенко у свою чергу заявив, що сили АТО в Авдіївській промзоні зазнали втрат “внаслідок артилерійського вогню із систем, які встановлені російськими бойовиками в житлових кварталах Донецька і Ясинуватої, щоб українські військові не мали змоги відкрити вогонь у відповідь”.

“Це варварські методи ведення вогню. Ми негайно поінформували, залучили ОБСЄ. Російська сторона відмовилася реагувати на наші запити та запити ОБСЄ”, – сказав Порошенко.

“Ми впевнені, що на сьогоднішній день потрібні об’єднані рішучі дії, щоб мотивувати російську сторону бути за столом переговорів та імплементувати в повному обсязі Мінські домовленості, в першу чергу безпековий компонент”, – наголосив президент України, додавши, що не бачить альтернативи  Мінським угодам.

Раніше цього ж дня він зустрівся з президентом Бундестагу Норбертом Ламмертом та поінформував про загострення ситуації на Донбасі, а також “триваючу гібридну агресію з боку Росії”.

“Сторони погодились із важливістю підтримки політики санкцій щодо Росії до повного виконання Мінських домовленостей”, – ідеться в прес-релізі адміністрації президента України.

Також Порошенко звернувся з проханням до парламенту Німеччини визнати Голодомор актом геноциду проти Українського народу.

Крім того, Порошенко в рамках робочого візиту до Берліна провів зустріч з представниками німецьких ділових кіл та поінформував про прогрес України на шляху реформ.

Читайте також:
Україну не забули.
Стало відомо, про що президент Трамп уперше говорив із Меркель та Путіним

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна