Україну не забули. Стало відомо, про що президент Трамп уперше говорив із Меркель та Путіним

 

Новий президент США Дональд Трамп у суботу, 28 січня, вперше провів телефонні розмови з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель та президентом Росії Володимиром Путіним.

Як поінформував у соцмережі прес-секретар Білого дому Шон Спайсер, розмова з Меркель тривала 45 хвилин.

Пізніше журналіст кремлівського пулу Дмитро Смирнов повідомив, що перемовини Путіна й Трампа тривали 40 хвилин.

Судячи з фото, в Овальному кабінеті під час розмови з Путіним перебували віце-президент Майк Пенс, начальник апарату Білого дому Райнс Прібус, радник президента з нацбезпеки Майкл Флінн та радник зі стратегічних питань Стівен Беннон.

Трамп і Путін у телефонній розмові торкнулися “основних аспектів” ситуації в Україні. Про це повідомляє прес-служба Кремля.

Зазначається, що Путін привітав Трампа з офіційним вступом на посаду, побажав успіхів у майбутній діяльності.

“У ході бесіди з обох сторін було продемонстровано настрій на активну спільну роботу щодо стабілізації та розвитку російсько-американської взаємодії на конструктивній, рівноправній і взаємовигідній основі”, – стверджують у Кремлі.

Також були обговорені актуальні міжнародні проблеми, включаючи боротьбу з тероризмом, стан справ на Близькому Сході, арабо-ізраїльський конфлікт, сферу стратегічної стабільності і нерозповсюдження, ситуацію щодо іранської ядерної програми і Корейського півострова.

“Порушено також основні аспекти кризи в Україні. Домовлено налагодити партнерську співпрацю за всіма цими та іншими напрямами”, – повідомила прес-служба Кремля.

За версією Москви, в ході розмови була виділена пріоритетність об’єднання зусиль в боротьбі з головною загрозою – міжнародним тероризмом. Президенти висловилися за налагодження реальної координації російських і американських дій з метою розгрому ІДІЛ та інших терористичних угруповань у Сирії.

Підкреслювалася важливість відновлення взаємовигідних торгово-економічних зв’язків між діловими колами двох країн, що могло б додатково стимулювати поступальний і сталий розвиток двосторонніх відносин.

Крім того, Путін і Трамп домовилися дати доручення опрацювати можливі терміни і місце проведення їх особистої зустрічі, інформує Кремль.

Трамп попросив передати побажання щастя і процвітання російського народу, зазначивши, що народ США з симпатією ставиться до Росії і її громадян.

“Путін, у свою чергу, підкреслив, що в Росії мають аналогічні почуття до американців. Він нагадав, що наша країна протягом більш ніж двох століть підтримувала Америку, була її союзником у двох світових війнах і зараз розглядає США як найважливішого партнера в боротьбі з міжнародним тероризмом”, – зазначає прес-служба Кремля.

Пізніше прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков повідомив “Інтерфаксу”, що тема скасування санкцій у телефонній розмові президентів РФ і США в суботу не обговорювалася.

Також у суботу стало відомо, що президент США Дональд Трамп і канцлер Німеччини Ангела Меркель обговорили низку актуальних питань, у тому числі щодо майбутнього НАТО, ситуації на Близькому Сході й Північній Африці, відносини з Росією і ситуацію в Україні.
Про це йдеться в офіційному повідомленні Білого дому, оприлюдненому після розмови, передає “Укрінформ”.

“Обидва лідери підтвердили важливість німецько-американської співпраці для безпеки й процвітання обох країн та висловили бажання поглибити й так близькі відносини впродовж наступних років”, – сказано в релізі.

Президент і канцлерка погодились “з фундаментальною важливістю альянсу НАТО в контексті розширення трансатлантичних відносин та його ролі в забезпеченні миру й стабільності для всього трансатлантичного співтовариства”.

У цьому зв’язку лідери визнали, що НАТО “має бути спроможним протистояти загрозам ХХІ століття” та що спільна оборона “потребує відповідних інвестицій у військові можливості для того, аби гарантувати, що всі союзники роблять свій справедливий внесок” у колективну безпеку.

Лідери США й ФРН погодились у необхідності зміцнення нинішнього високого рівня співробітництва в боротьбі проти тероризму й насильницького екстремізму, а також спільної роботи для стабілізації ситуації в конфліктних регіонах на Близькому Сході і в Північній Америці.

“Президент прийняв запрошення канцлера приєднатися до саміту G-20 в Гамбурзі (Німеччина) в липні, та зауважив, що з нетерпінням чекає приїзду канцлера до Вашингтона ближчим часом”, – йдеться в повідомленні.

Прес-секретар уряду Німеччини Штеффен Зайберт також повідомив, що в ході телефонної розмови Меркель і Трампа йшлося про діяльність НАТО, ситуацію на Близькому Сході та конфлікт на Сході України.

Читайте також:
Трамп: Говорити про скасування санкцій проти Росії зарано

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна