Справа збитого Іл-76: прокуратура просить посадити генерала ЗСУ на вісім років

 

Сторона обвинувачення вимагає вісім років ув’язнення для генерала-майора Віктора Назарова, обвинуваченого у службовому недбальстві у справі про загибель літака Іл-76 із 49 українськими військовими на борту.

Літак ЗСУ 14 червня 2014 року збили біля Луганська проросійські бойовики із переносного зенітно-ракетного комплексу.

Як заявили прокурори в Павлоградському міськрайонному суді, де триває заключний етап розгляду справи – дебати сторін, сторона обвинувачення також вимагає, щоб генерал Назаров компенсував матеріальні збитки держави через збитий літак – 28,7 мільйона гривень.

Водночас адвокат потерпілих, родичів загиблих військовослужбовців Віталій Погосян висловив переконання, що обвинувачений має компенсувати й моральні збитки родичам – по 500 тисяч гривень кожній родині.

“Ми підтримуємо обвинувальний акт у повному обсязі. А ще – хочемо, щоб Назарова позбавили військового звання й посади”, – заявляли родичі загиблих у суді, передає “Радіо Свобода”.

Обвинувачений Віктор Назаров на судовому засіданні заперечив свою провину і заявив, що в матеріалах слідства чимало суперечностей та відсутні докази проти нього.

Очікується, що на наступному судовому засіданні буде оголошене рішення суду в справі.
Дата ще уточнюється.

Як відомо, в Павлограді на Дніпропетровщині вже понад півроку триває суд у справі про загибель у збитому озброєними сепаратистами літаку Іл-76МД 49 українських військових. На лаві підсудних – одна особа, генерал-майор ЗСУ Віктор Назаров, який на момент трагедії був начальником Штабу антитерористичної операції.
Штаб АТО того дня отримав iнформацiю про можливу наявнiсть ПЗРК у сепаратистiв, але, зi слiв Назарова, вона була суперечливою i потрапила до нього вже пiсля початку операцiї із чотирьох транспортних рейсiв до Луганську в нiч проти 14 червня. Пiсля збиття лiтака два iнші борти, якi вже були у повiтрi, негайно повернули назад.

Назарова обвинувачують у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбалому ставленні до служби, вчиненому в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків).
25 листопада 2014 року Печерський районний суд Києва постановив заарештувати генерал-майора на два місяці, але водночас дозволив йому залишитися на свободi пiд заставу у розмірі 365 тисяч гривень. Пiзнiше суд зменшив заставу до 97 тисяч гривень та дозволив Назарову продовжувати виконувати свої професійні обов’зки.

Читайте також:
У справі збитого Іл-76 оприлюднили обвинувальний акт
щодо генерал-майора Назарова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна