Курц – за роботу СММ ОБСЄ на Донбасі вночі. Лавров погоджується дати особисту зброю

 

Голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Австрії Себастьян Курц виступив за розширення діяльності СММ ОБСЄ на Донбасі, а саме – в нічний час. Про це він заявив у середу, 18 січня, під час спільної прес-конференції в Москві з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.

Курц вважає, що це поліпшить ситуацію в регіоні в цілому, передає “Німецька хвиля”.

“Що стосується доступу спостерігачів: чим ширший доступ вони отримають на територію цього регіону, тим більше і краще вони зможуть виконувати свої завдання. Я думаю, розширення діяльності місії спостерігачів на вечірньо-нічні години поліпшить ситуацію в цілому”, – сказав чинний голова ОБСЄ, який на початку січня побував на Донеччині.

На тій самій прес-конференції глава зовнішньополітичного відомства РФ Сергій Лавров заявив, що не проти розширення роботи місії ОБСЄ на Донбасі та особистої стрілецької зброї для спостерігачів.

“Ми готові на те, щоб збільшити кількість моніторів на лінії зіткнення і на складах, зробити їхню присутність цілодобовою та дати можливість спостерігачам носити особисту стрілецьку зброю”, – сказав російський міністр.

Він додав, що “це буде корисно і сприятиме заспокоєнню ситуації на лінії зіткнення”.
“Порушеннями [режиму припинення вогню] грішать передусім Збройні сили України”, – цитує його російський “Інтерфакс”.

Водночас, відповідаючи на питання щодо відновлення контролю Україною над кордоном на Донбасі, Лавров зазначив, що “це є останнім кроком у виконанні мінських домовленостей”.

Також глава МЗС РФ висловився проти збройної місії ОБСЄ на Донбасі в тому сенсі, як її хотіла б бачити Україна.

“Якщо під озброєною місією ОБСЄ ви мали на увазі ту ідею, яка зараз вкидається з Києва, – про те, що потрібно збройну поліцейську місію розгорнути на Донбасі, яка забезпечувала б там правопорядок, то ця ідея абсолютно суперечить мінським угодами”, – сказав Сергій Лавров.

 

Читайте також:

Австрія в період головування в ОБСЄ хоче розширити моніторингову місію на Донбасі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна