Польське МЗС застерегло Україну святкувати 75-річчя УПА. Але Рада вже прийняла постанову

 

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський вважає, що Україна та Польща мають випрацювати спільне бачення Волинської трагедії й історичної ролі УПА, але застерігає Україну від святкування ювілею УПА.
Про це він заявив у інтерв’ю виданню Wprost, повідомляється на сайті МЗС Польщі.

“З цієї ситуації (різне трактування ОУН-УПА та Волинської трагедії у в Україні й Польщі) можна вийти через спільні дії на зразок створення інституту “Яд Вашем” (меморіал у Єрусалимі, присвячений жертвам Голокосту) або чимось подібним до польсько-німецького примирення”, – зазначив міністр.

“Важлива освіта, тому що в обох суспільствах немає усвідомлення того, чим була УПА. Українці переконані, що вони боролися, в основному, з совєтами і трохи з німцями. Трагедія Волині там (в Україні) майже невідома”, – додав Ващиковський.

На його думку, Україна та Польща мають спільно відпрацювати це завдання, проте примирення стане неможливим у тому випадку, якщо в Україні відбудуться масштабні святкування з нагоди 75-ї річниці створення УПА (жовтень 2017 року).

“Треба відпрацювати цей урок, але цього не вдасться зробити якщо в Україні відбудуться масштабні урочистості з нагоди 75-ї річниці УПА. Якщо так станеться, з Польщі туди (в Україну) ніхто вже не поїде. Сподіваюся, що в Києві є усвідомлення цього, тому що послання з Польщі було дуже чітким”, – наголосив глава дипломатії Польщі.

Коментуючи заяву глави польського МЗС, керівник Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович зазначив: “Польща вустами свого міністра закордонних справ далі намагається нав’язувати Україні своє бачення української історії. Ващиковський з одного боку зазначив потребу двостороннього вивчення УПА, з іншого – заявив про неприпустимість відзначення в Україні 75-ї річниці створення цієї армії. Це схоже на якийсь імперський шантаж, а не пропозицію спільно подолати проблеми минулого”.

При цьому голова УІНП підкреслив: “Паралмент України вже ухвалив постанову про відзачення в 2017 році на державному рівні серед інших дат 75-річчя УПА”.

Тарас Возняк: Антиукраїнська політика для Польщі самовбивча. ІНТЕРВ’Ю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна