Продовження стрілянини в Туреччині: закрилося посольство США, Анкара співпрацює з Кремлем

 

Посольство США в Анкарі тимчасово припинило свою роботу, також прийнято рішення про закриття генеральних консульств у інших районах Туреччини.
Про це йдеться в повідомленні ради із забезпечення безпеки об’єктів США за кордоном, розміщеному на сторінці відомства в “Твіттері”.

Як зазначається, відповідні заходи вжиті з міркувань безпеки і пов’язані з інцидентом біля будівлі посольства, що стався напередодні.

“Посольство наразі закрите через стрілянину поблизу”, – сказано в релізі.

Американським громадянам рекомендовано утриматися від відвідування посольства.

Турецька поліція у вівторок, 20 грудня, затримала чоловіка, який напередодні зчинив стрілянину перед посольством США в Анкарі, через кілька годин після вбивства російського посла в Туреччині. Про це повідомляє агентство Associated Press.

Чоловік дістав з-під пальто помпову рушницю і здійснив близько восьми пострілів у повітря, перш ніж охоронці посольства втрутилися і затримали його. Зазначається, що в інциденті ніхто не постраждав.

Посольство США розташоване через дорогу від будівлі Центру сучасного мистецтва, де стався смертельний напад на посла РФ. Наразі невідомо, чи були пов’язані ці два інциденти.

Як повідомляє Reuters, посилаючись на державні ЗМІ Туреччини, наразі турецька поліція затримала шістьох осіб у зв’язку з вбивством російського посла.

Так, державне агентство “Анадолу” інформує про затримання в західній провінції Айдин матері, батька, сестри та двох інших родичів нападника, а також сусіда вбивці по квартирі в Анкарі.

Як відомо, 19 грудня в ході виступу на відкритті виставки “Росія очима турків”, організованої посольством Росії в Анкарі й муніципалітетом району Чанкая, було скоєно напад на посла Росії в Туреччині Андрія Карлова.
Молодий чоловік у чорному костюмі, який пройшов на виставку як охоронець, кілька разів вистрелив у Карлова і вигукував гасла “Це вам помста за Алеппо й Сирію!”, “Аллах акбар!”. Посол помер від поранень. Нападника було вбито поліцією.

Пізніше стало відомо, що чоловік, який вбив російського посла у Туреччині, Мевлют Мерт Алтинташ, працював у поліції Анкари.

Президенти РФ Володимир Путін і Туреччини реджеп Таїп Ердоган зробили заяви щодо вбивства Карлова.
Міністерство закордонних справ Туреччини засудило збройний напад на посла Росії в Анкарі Андрія Карлова.

Анкара і Кремль оголосили, що зустріч міністрів закордонних справ і оборони з Росії, Туреччини та Ірану щодо питання подальших дій у Сирії пройде в Москві у відповідності з планом.
“Наша співпраця і солідарність у боротьбі з тероризмом повинні стати ще міцнішими”, = сказав Ердоган.

Турецький коментатор Мустафа Акйол зазначив, що Ердоган і Путін хочуть вказати пальцем на своїх уявних супротивників: “Обидві сторони вірять в західну змову, нібито націлену на те, щоб налаштувати їх один проти одного”.

Читайте також:
Такі схожі атентати. Посла РФ Андрія Карлова в Анкарі вбили,
як Андрія Майлова у Львові 1933 року

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна