“Антонов” презентував дослідний зразок літака Ан-132D, створеного на замовлення саудівців

 

Президент Петро Порошенко у вівторок, 20 грудня, на ДП “Антонов” у Києві взяв участь в урочистостях, присвячених створенню нового багатоцільового вантажного літака Ан-132D. “про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на прес-службу Банкової.

“Дуже мала кількість держав у світі може святкувати таке свято, як запуск нової моделі, і я вітаю з цим завод «Антонова» і «антоновців», вітаю з цим всю Україну і український народ, і вітаю наших партнерів. Цей літак продовжує славетну лінійку наших українських авіатранспортників, серед яких знамениті на весь «Антей», «Руслан» і «Мрія»”, – сказав глава держави.

litak-an-132d-an-132dПорошенко наголосив, що створення літака Ан-132D – справжній міжнародний проект, до якого, крім замовників в особі Королівства Саудівська Аравія, долучилися провідні компанії світової авіаційної галузі з Канади, Великої Британії, США, Німеччини, Франції.

Президент подякував партнерам та замовникам за повномасштабну участь в реалізації проекту, висловивши переконання, що він стане першим серед багатьох спільних бізнесових проектів між Україною та Саудівською Аравією.

“Ця співпраця з Саудівської Аравією є дуже взаємовигідною, адже наші партнери отримають основу для побудови та розвитку власної авіаційної галузі. І це справедлива і гарна оцінка досвіду «антоновців» як авіабудівників для того, щоб створювати нові літаки, особливо з характеристиками короткого зльоту та посадки, які зможуть працювати в надзвичайно складних умовах і довели свою здатність ефективно і надійно працювати по всьому світу”, – підкреслив Порошенко.

“Важливо, що в умовах російської агресії проти нашої держави, в умовах, коли елементом гібридної війни є у тому числі й закриття ринків Російської Федерації, «антоновці», український уряд і українська влада знаходять нові надзвичайно перспективні ринки для українських виробників”, – додав він.

Відомо, що новий багатоцільовий транспортний літак Ан-132D було розроблено та побудовано в дуже короткий термін – за півтора роки.

Президент із принцем. Фото: АП

Президент із принцем. Фото: АП

Водночас, зауважив президент України, що попереду велика робота з випробувань літака та його подальшого вдосконалення для забезпечення суттєвих переваг над літаками-аналогами.

“Ми впевнені, що в цього літака велике майбутнє. Ми впевнені, що він має ринок 260-290 літаків до 2035 року”, – сказав Петро Порошенко.

Глава держави також звернув увагу присутніх на те, що до роботи над проектом було залучено цілу низку українських підприємств, які продемонстрували ефективну співпрацю.

По завершенні виступу президент України вручив екіпажу літака шеврони. Порошенко та голова Науково-технічного містечка імені короля Абдулазіза принц Туркі бін Сауд бін Мухаммад аль-Сауд оглянув літак Ан-132D і його кабіну зсередини.

Після цього глава держави дав команду на викатку першого дослідного зразка нового багатоцільового вантажного літака Ан-132D з цеху підприємства.

зазначається, що співробітництво між Україною і Саудівською Аравією в авіаційній сфері – серед найбільш перспективних напрямів розвитку двосторонніх відносин.  Галузь стала одним із перших прикладів практичної реалізації українсько-саудівського співробітництва на рівні високих технологій.

Досягнення домовленостей щодо налагодження виробництва транспортних літаків “Антонов” для Саудівської Аравії було предметом тривалого двостороннього переговорного процесу, який завершився у травні 2015 року підписанням партнерської угоди між ДП “Антонов” та саудівською компанією “TAQNIA Aeronautics”.

Відповідно до цієї угоди, передбачається здійснення модернізації літака Ан-32 і розробка на його основі нового легкого багатоцільового транспортного літака Ан-132 із використанням західних технологій, а також залученням американських та європейських компаній.

Угода передбачає створення виробничих потужностей для виробництва цього літака на території Королівства Саудівська Аравія в місті Таїф, навчання саудівських пілотів і технічних фахівців для забезпечення виробничого процесу, експлуатації та сервісного обслуговування літаків.

Демонстраційний зразок транспортного літака Ан-132Д на замовлення КСА був збудований та повністю змонтований у грудні 2016 року. Здійснення його демонстраційного польоту на території Королівства заплановане орієнтовно на березень 2017-го.

Читайте також:
На виїзді до Росії затримали чоловіка з кресленнями КБ “Антонов”

Китай співпрацюватиме з “Антоновим”, але продаж ліцензії на “Мрію” виявився фейком

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна