В СБУ розповіли, як Росія завербувала Без’язикова

 

Полковник ЗСУ Іван Без’язиков, затриманий напередодні, був у полоні “ДНР” завербований російськими спецслужбами. Про це під час брифінгу повідомили керівник апарату Служби безпеки України Олександр Ткачука та заступник начальника Головного слідчого управління СБУ Віталій Маяков.

За їхніми словами, полковник співпрацював із російськими спецслужбами, неодноразово виїжджав до Ростова-на-Дону для отримання інструктажів від кадрових працівників російських спецслужб.

“Перебуваючи у полоні, він виїжджав до РФ, вільно пересувався. Його бачили, як він красувався зі Стєчкіним (пістолетом)”, – сказали представники СБУ.

За даними спецслужби, Без’язиков був відомий серед терористів під прізвиськами “Луїз”, “Дядя Ваня”, “Полковник”, “Іван Ніколаєвич”.

За показами свідків, зрадник отримав військову форму російського зразка, табельну зброю, службове посвідчення, зарплату та авто з водієм.

“Ми не відкидаємо ніяких версій щодо часу, з якого Без’язиков працював на користь спецслужб РФ”, – сказав Ткачук.

Керівник апарату СБУ також повідомив, що Без’язиков намагався влаштуватися не за своїм фахом до іншого військового закладу, де багато інформації, яка цікавить російські спецслужби.
Однак після його так званого “звільнення з полону” СБУ вже тримала полковника в полі зору і не дала йому змоги завдати якої-небудь шкоди інтересам України.

Щодо Без’язикова відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України (участь у терористичній організації).

Як повідомляла “Новинарня“, військового розвідника, полковника ЗСУ Івана Без’язикова затримали за підозрою у співпраці з так званою “ДНР”.

Без’язикова звільнили з полону бойовиків 5 липня 2016 року. Тоді повідомлялося, що житомирянин Без’язиков та ще два офіцери ЗСУ були схоплені бойовиками в серпні 2014 року при спробі забрати тіла українських військових, загиблих у бою з росіянами та від ударів “градів” під Степанівкою на Донеччині. У полоні Без’язиков перебував неповні два роки.

Президент Петро Порошенко 6 липня перед фото- й телекамерами зустрівся з полковником та його дружиною Маргаритою.
Порошенко розповів, що операція зі звільнення Без’язикова з полону була непростою, адже Росія блокує процес обміну.

Водночас для ЗМІ залишилося невідомим, на кого Без’язикова обміняли.

Згодом з’явилося повідомлення, що бойовики відпустили високопоставленого військового без обміну.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна