Суд у Вінниці після двох років СІЗО звільнив майданівця Хорта

 

Апеляційний суд Вінницької області у вівторок, 6 грудня, звільнив з під-варти правого активіста Юрія Павленка “Хорта”. Він вийшов на волю із зали суду, повідомляє “Новинарня” з посиланням на УНН.

“Запобіжний захід у вигляді утримання під вартою скасувати. І негайно звільнити із зали суду”, – оголосив суддя.

Як відомо, Хорт провів у СІЗО два роки. Два роки тому, 6 грудня 2014-го, кілька сотень вінницьких активістів разом із майданівцем Хортом штурмували обласну держадміністрацію, вчинили погром та били міліціонерів.
У підсумку Вінницький міський суд визнав його винним у “хуліганстві із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень” та засудив до 4,5 років позбавлення волі.
Павленка називали “політв’язнем”.

Під час тієї акції Юрій Павленко на знак протесту порвав портрет президента Петра Порошенка. При цьому суд у вироку вважав за доцільне вказати, що не вважає цю дію Хорта кримінально-карною, “оскільки зазначене є реалізацією ним права на свободу вираження поглядів”.

Прокурор вимагав збільшити обмеження волі до семи років, але судді Апеляційного суду вирішили скасувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, звільнити Юрія Павленка та відправити справу на новий розгляд до суду першої  інстанції.

Судове засідання 6 грудня відбувалося за присутності десятків представників громадськості, які вимагали випустити Хорта

“Я вважаю, що це політична боротьба і вона триватиме, поки при владі буде Петро Порошенко. Розумію, що тепер я буду у них на гачку. Мене, звісно, судили не за порваний портрет, –  сказав Юрій Павленко після того, як його випустили. – Мене тримали під вартою, щоб не ніс загрози. Тримали для того, щоб зламати, щоб я відмовився від своїх переконань. Але, скільки буду жити, до того часу буду відстоювати свою думку. Я готовий відповідати за кожен свій вчинок, готовий сидіти у в’язниці до кінця життя за свободу українського народу”.

Після судового засідання активісти, які підтримували Хорта, разом із ни  влаштували акцію під облдержадміністрацією з вимогою звільнити “всіх політв’язнів в Україні та Росії”.

Варто зазначити, що до 2014 року Павленко фігурував серед організаторів вінницьких акцій проти геїв та проти “засилля іноземців”, отримав умовний термін за розпалювання міжнаціональної ворожнечі, але на початку 2014 року апеляційний суд скасував цей вирок.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна