Як полковник міліції служить простим солдатом в АТО

 

В одній з окремих механізованих бригад у зоні проведення АТО служить непростий солдат-контрактник. Вікторові Кухарчуку далеко за п’ятдесят, і десять років тому він завершив кар’єру в міліції у званні полковника. А тепер знову взявся починати життя з нової точки відліку.

Історію про солдата-полковника, з яким спілкувався Геннадій Карпюк, опубліковано на офіційній “Фейсбук”-сторінці прес-центру штабу АТО.

Віктор Кухарчук закінчив Ростовську середню спеціальну школу підготовки начальницького складу МВС СРСР, працював два роки у виправно-трудовій установі. Згодом очолював інспекцію виправних робіт в одному з райвідділів внутрішніх справ на Рівненщині.
По закінченні НАВСУ перебував на керівних посадах в Управлінні боротьби з організованою злочинністю, згодом – у карному розшуку Рівненської області. Вийшов на пенсію у званні полковника й надалі викладав у вишах різноманітні юридичні дисципліни.

А потім почалася війна.

“Я тепер простий солдат. Вирішив бути корисним своїй країні у важкий час. Може, когось з молодих заміню тут, бо ще маю здоров’я. А вони встигнуть, нехай краще підготуються”, – каже Кухарчук.

На запитання, як йому ведеться звичайним стрільцем після того, як вислужився до полковника, екс-міліціонер відповідає так:

“Я простий сільський хлопець, без «подвійного дна», котрий на службі почасти виявляв принциповість. Це мало свої не завше позитивні наслідки. Але від того нині почуваюся значно вільнішим, бо немає «тягаря минулого», як у декого (…)
Можливо, комусь я видамся диваком, але повірте: в армії нічого для себе не шукаю. Я патріот. І захищаю Україну як можу. Хто звик до комфорту, теплих кабінетів, звик сприймати службу як «трамплін» чи спосіб заробітку й боїться все починати з початку, навряд чи повторить мій крок”.

Понад тридцять років тому Кухарчук відслужив строкову службу. А тепер, пішовши на війну, знову пройшов належне навчання та бойове злагодження – разом з удвічі молодшими побратимами.

“Напевно, зараз я краще розумію, ким насправді є солдат. Пізнав це через службу. Я беру автомат і заступаю в наряд, чатую довірені об’єкти”, – каже колишній правоохоронець.

Кухарук зізнається, що в суттєвих боях участі ще не брав, “але готовий”.

“Свого часу я керував колективами, мав відповідальність за них. Але відповідальність за Україну значно важливіша за будь-які кар’єрні забаганки”, – каже Кухарчук.

І запевняє, що бути солдатом-полковником не складно, а “навіть дуже пізнавально”.

“Приміром, я в солдатській іпостасі упевнився, як багато ще потрібно почути керівництву від простого бійця і зробити відповідних висновків. Варто змінювати ставлення до військовослужбовців, покращувати організацію службової діяльності, приділяючи більше уваги фаховій підготовці військових. Та я упевнений: все це у нас буде, іншого варіанту просто не існує”, – вважає боєць.

Читайте також:
Сирота Рома пішки прийшов із Чернігівщини на війну “захищать Родіну”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна