З 2017 зміниться система нарахування та сума стипендій

 

З 2017 року стипендію отримуватимуть не  всі студенти з усередненою четвіркою та трійками за сесію, а ті, що посіли найвищі місця в рейтингу, складеному вишами. Таке бачення зміни системи стипендійного забезпечення презентувало 29 листопада Міністерство освіти і науки України, інформує “Новинарня“.

“Це абсолютно новий – рейтинговий підхід до визначення стипендій, які отримуватимуть студенти. А саме, кожен виш розробить свої критерії для складання рейтингу, що затверджуватимуться вченою радою університету за обов’язковим погодженням з органами студентського самоврядування університету”, – розказала Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Міністерство також передбачає, що на 90% місце в рейтингу визначатиме навчальна успішність, а на 10% – критерії, що визначить ВНЗ. Це допоможе визначити найбільш успішних студентів, навіть, якщо за результатами сесії усі вони отримали однаковий середній бал.

“Зараз в проекті бюджету закладено 2,978 млрд грн на соціальні стипендії та 2 млрд. грн. на академічні стипендії. Ми ж пропонуємо, перекинути 1,7 млрд. грн. з соціальних стипендій на академічні, що дозволить не лише повністю профінансувати збільшені соціальні стипендії, а й забезпечити виплату збільшених стипендій майже для половини студентів”, – наголосила Лілія Гриневич.

З 50% студентів, які отримуватимуть стипендії, планується, що 43% – отримуватимуть академічні стипендії за рейтинговою системою, а соціальну отримуватимуть 7%.

При цьому для ВНЗ III-IV рівня акредитації мінімальна стипендія буде на рівні 1100 грн., що на 33,4% більше, ніж у минулому році. При цьому відмінники отримуватимуть стипендію на 72,9% більше, ніж зараз – 1600грн., тобто на рівні прожиткового мінімуму.

При розрахунках МОН зберегло сьогоднішнє співвідношення між мінімальними академічними стипендіями різних типів навчальних закладів, тому і для ВНЗ  III-IV рівня акредитації, і для ВНЗ  I-II рівня акредитації, і для ПТНЗ збільшення мінімальної стипендії передбачається на 33,4%.

Таким чином, мінімальна стипендія для студентів ВНЗ I-II рівня акредитації складатиме 830 грн., а для учнів ПТНЗ – 415 грн.

Більш ніж на 100% збільшується стипендія для кращих студентів, що навчаються на складних спеціальностях, де важко отримати високу оцінку. Зокрема, йдеться про природничо-математичні педагогічні спеціальності (вчителів хімії, фізики, біології тощо) та інші математичні, природничі та інженерні спеціальності. Для них стипендія у ВНЗ III-IV рівня акредитації складатиме 2036 грн., у ВНЗ  I-II рівня акредитації – 1536  грн.

Читайте також:
Стипендії студентам не скасують, але змінять алгоритм виплат

З нового року буде різко скорочено видатки на студентські стипендії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна